Ungrarnas friheter försvinner

Bild: Lehtikuva-AFP/Attila Kisbenedek

Ungerns premiärminister Viktor Orbán fortsätter på sin utstakade väg och beskär ytterligare ungrarnas friheter. Inom en vecka har både pressfriheten och den akademiska friheten inskränkts.

Lőrinc Mészáros var tidigare en relativt duktig rörmokare, men en sämre företagare. Han var nära konkurs 2007, men då räckte hans gamla kompis hemifrån Felcsút, Viktor Orbán, ut en hjälpande hand.

Mészáros blev 2011 borgmästare i deras gamla hemby och i rask takt lyckades han också bygga upp ett mäktigt företagsimperium. Ifjol hade det redan vuxit till 100 bolag och på ett år har det ytterligare fördubblats så att han i dag äger över 200.

Hans rörmokeri blev det inget av, men på några år har Lőrinc Mészáros nya business gjort honom till en av Ungerns rikaste män. På bara de två senaste åren har hans förmögenhet mer än tiofaldigats så att han i dag är god för 1 000 miljoner euro.

Det är också förbluffande hur många offentliga upphandlingar hans företag har vunnit.

Allt detta väcker en hel del misstankar. Mészáros har antagligen landets suveräna ledare Viktor Orbán att tacka för det mesta. Förra veckan visade han också sin tacksamhet genom att skänka bort hela sitt stora innehav av mediebolag. Han såg också till att fyra andra mediemoguler och oligarker gjorde samma sak.

Inte mindre än 476 ungerska mediatitlar – radiostationer, tv-kanaler, tidningar, webbportaler och annat inom såväl riks- som lokalmedia – ingår sedan förra veckan i en icke vinstdrivande stiftelse. Den styrs suveränt av personer som är mycket tätt knutna till Viktor Orbáns styrande parti Fidesz.

Det säger sig självt att med en sådan mediekoncentration under den politiska ledningens kontroll är pressfriheten starkt beskuren. Tre decennier efter att kommunistsyret föll är Ungern tillbaka i en liknande pressituation. Oppositionen smulas sönder.

2010 placerade sig Ungern på 23:e plats på pressfrihetsrankingen i världen. I år finns landet 50 placeringar lägre på grund av att den ungerska regeringen och Orbán under de senaste åren effektivt har lyckats ta över medier eller stjälpa oppositionens språkrör ekonomiskt genom att den offentliga sektorn är en dominerande annonsör i Ungern. Nu fortsätter de ekonomiska problemen för den krympande fria pressen – liksom raset på rankingen för pressfrihet.

I måndags kom följande nedslående besked från Budapest. Orbáns jakt på det ansedda Centraleuropeiska universitetet (CEU) har burit frukt. Universitetet meddelade att man tvingas lämna Budapest. Nästa år flyttas huvuddelen av verksamheten till Wien.

CEU är den ungersk-amerikanske miljardären och filantropen George Soros verk. Han är Viktor Orbáns kanske största fiende. CEU har för Orbán stått mitt i centrum av Budapest som en påminnelse om Soros existens och den fria, liberala akademiska bildningen och forskningen.

Orbán har ställt nya krav på universitet med utländsk finansiering, men trots att CEU även har uppfyllt de här nya villkoren måste man nu sätta lapp på luckan då Orbán inte ger grönt ljus för en fortsatt verksamhet. På sina håll jämförs redan Orbáns jakt på CEU med nazisternas stängning av universitetet i Oslo 1943 eftersom inget liknande har skett i Europa sedan dess.

Redan tidigare har också rättsväsendet och det politiska systemet systematiskt reformerats i riktning mot ett auktoritärt, illiberalt politisk system i strid mot EU:s grundvärden. EU står inte direkt handfallet då Viktor Orbán monterar ner den ungerska rättsstaten, men det är högst osäkert vilka åtgärder och sanktioner unionen kan vidta och vad som biter på Orbán.

EU-parlamentets största politiska grupp, konservativa EPP – vars kongress Samlingspartiet nyligen stod värd för i Helsingfors – fortsätter att ligga lågt. Man låter Orbáns parti Fidesz fortsätta inom EPP, antagligen med rädsla för att gruppens positioner efter EU-valet i vår annars kunde försämras. Det är en märklig inställning eftersom ett EPP med Fidesz som medlem rimligen borde vara mindre lockande att rösta på än ett rakryggat EPP utan Fidesz.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning