Ungrare, greker och rumäner har alltmer positiv bild av EU

Bild: Anna Back/SPT

Enligt sommarens Eurobarometern är synen på EU den mest positiva på fem år. Andelen positiva har ökat mest i Cypern, Ungern, Grekland och Rumänien.

I 23 EU-länder är det fler som har en positiv bild av EU än i fjol höstas. Andelen som är positiva till EU har vuxit särskilt mycket bland annat i Ungern - med nio procentenheter till 52 procent, samt i Grekland, Rumänien och Cypern.

I Finland har andelen som ser positivt på EU ökat med fyra procentenheter till 44 procent. 43 procent av finländarna ser neutralt på EU, 12 procent negativt.

I hela EU upplever 73 procent att de känner sig som EU-medborgare. I Finland är samma siffra 85 procent.

Stödet för eurovalutan är större än förr. I hela euroområdet stöder 76 procent av de svarande valutan. Stödet har vuxit med nio procentenheter på fem år.

I sommarens eurobarometer uppges migration och klimatfrågor oroa européerna mest. Migrationen uppges vara det huvudsakliga orosmomentet för 34 procent av de svarande, vilket är sex procentenheter färre än förra hösten. I stället har oron för klimatet vuxit med lika många procentenheter till 22 procent. Ekonomin ses som det tredje största orosmomentet.

Som EU:s största fördelar klassas den fria rörligheten, möjligheten att studera och jobba i olika länder och fred mellan medlemsländerna.

Eurobarometern baserar sig på drygt 27 000 intervjuer som gjorts i juni med människor i alla EU-länder.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning