Ungerska journalister säger upp sig i protest

Journalisterna oroar sig för att premiärminister Viktor Orbáns (bilden) regering försöker utöva påtryckningar mot Index.hu, som är Ungerns största fristående nyhetssajt. Arkivbild. Bild: John Thys/AP-TT

Ett 60-tal journalister har sagt upp sig i protest mot att deras chefredaktör avskedats.

Tre redaktörer och omkring 60 reportrar på Ungerns ledande fristående nyhetssajt Index.hu har sagt upp sig i protest mot att sajtens chefredaktör Szabolcs Dull avskedats.

Journalisterna, som utgör omkring två tredjedelar av redaktionen, har kallat avskedandet "ett öppet försök att utöva påtryckningar" mot Index.

Avskedandet av chefredaktören har ökat oron bland ungerska journalister för att premiärminister Viktor Orbáns regering intensifierar vad de betraktar som angrepp på pressfriheten.

"Vi har sagt i flera år att vi tror det finns två villkor för att Index ska kunna agera fristående: det får inte förekomma någon extern inblandning i det som publiceras på Index, eller på dess sammansättning och struktur", skriver journalisterna.

Regeringen förnekar all inblandning i avskedandet. Under en presskonferens på torsdagen sade utrikesminister Péter Szijjártó att regeringen utsatts för "osanna anklagelser".

– Hur skulle staten kunna ingripa i besluten på ett privatägt medium? sade utrikesministern.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning