Ungerska Fidesz-partiets öde i EPP avgörs – KD svävar på målet

Det ungerska partiet Fidesz medverkan i Europeiska folkpartiet EPP avgörs på onsdagen. Fidesz ledare, Ungerns premiärminister Viktor Orbán har kritiserats för att inte respektera EU:s grundläggande värderingar. Bild: Lehtikuva-AFP/Attila Kisbenedek

Samlingspartiet har gjort det tydligt att de vill utesluta Fidesz ut EPP. Kristdemokraternas Asmo Maanselkä kommer att bestämma sig under mötet.

På onsdagen förväntas Europeiska folkpartiet (EPP) rösta om att utesluta ungerska Fidesz. Samlingspartiet och Kristdemokraterna är medlemmar i EPP och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo har tagit ställning för att utesluta Fidesz.

KD:s partisekreterare Asmo Maanselkä representerar partiet på EPP:s möte, men har ännu inte bestämt hur han tänker rösta. Han planerar att bestämma först på mötet.

– Först måste vi se om det alls blir en omröstning och hur de olika parterna motiverar sin ståndpunkt, säger Maanselkä.

Maanselkä måste också se om han hinner till mötet på eftermiddagen eftersom han är kvar i Hamburg på grund av tekniska problem på flyget till Bryssel. Han säger att det pågår förhandlingar som leds av EPP:s ordförande och toppkandidat Manfred Weber.

– Jag är öppen för olika lösningar. Men jag litar i hög grad på det som Weber rekommenderar. Som ordförande har han ofta varit på samma linje som Kristdemokraterna i Finland.

I bakgrunden ligger bland annat premiärminister Viktor Orbáns reklamkampanj mot kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som också representerar EPP. Maanselkä nämner gången då Juncker kallade Orbán för "diktatorn".

– Relationen mellan herrarna har inte alltid varit på topp.

Maanselkä säger att frågan är svår och att problem med rättsstaten inte endast gäller Ungern och EPP. Han nämner Rumäniens korruptionslagstiftning som exempel.

– Frågan är om alla borde uteslutas så att de kan bilda nya grupper. Är det bäst för Europa?

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning