Ungern fortsätter på Orbáns väg

Bild: Attila Kisbenedek

Viktor Orbáns hotbilder går hem hos många ungrare, som däremot inte tycks se det hot hans auktoritära styre utgör.

Ungerns väg bort från normal demokrati fortsätter. Landets styrande högerextrema och nationalistiska parti Fidesz fick i söndagens parlamentsval tillräckligt många röster för att lägga beslag på två tredjedelar av mandaten. Det garanterar att Ungern går vidare på premiärminister Viktor Orbáns snitslade väg mot allt mer auktoritärt styre.

Inte ens ett betydligt högre valdeltagande än i valet för fyra år sedan kunde rucka på Orbáns starka position. Hans parti fick ungefär hälften av rösterna efter en kampanj där det framför allt målades upp vilket enormt hot migrationen utgör mot den ungerska staten, folket och kulturen. Ungrarna tog hoten på allvar, deras skräck för flyktingar och framför allt muslimer och att de verkligen ska välla in i Ungern är tydligen stor.

En handfallen och svag opposition lyckades inte få till stånd det samarbete som hade krävts för att hindra Fidesz från en storseger.

Orbán, som nu inleder sin tredje mandatperiod i följd, har grepp om parlamentet och kan med hjälp av sin tvåtredjedels majoritet ändra grundlagen som han vill. Han har också tummen på domstolsväsendet, medierna dansar efter hans pipa, frivilligorganisationer kläms åt och läromedel skrivs om så att innehållet anpassas till Orbáns nationalistiska syn.

Han antydde redan före valet att det är dags att straffa oppositionen som bland annat har haft mage att anklaga hans regim för korruption. Det är ingen liten grupp, hälften av de ungrare som deltog i valet röstade på oppositionen. Landet är tudelat, men Orbán gör inget för att ena det.

Allting är upplagt för en fartökning för Ungern på väg bort från demokratin mot det som Orbán själv kallar illiberal demokrati och som innebär att makten koncentreras till honom.

För EU innebär valresultatet i Ungern fortsatta och antagligen upptrappade problem. Ungern får mer EU-bidrag per capita än något annat medlemsland och EU står för fyra procent av landets bnp. Trots det är EU, näst invandrare och flyktingar, Orbáns största hatobjekt och politiska måltavla. EU är enligt Orbán ett hot mot Ungerns rätt att bestämma själv. Genom att välja Orbán har ungrarna samtidigt valt en linje mot EU och mot fortsatt integration.

Samtidigt kan Polen glädja sig åt att fortsättningsvis ha en vän i vått och torrt som hindrar EU från att vidta åtgärder mot Polens brott mot rättsstatsprinciperna. Om och när Ungern utsätts för påtryckningar från EU:s sida backar i sin tur Polen upp sina sydliga vänner.

Det är en skam för EU att stå så handlingsförlamat inför medlemmar som inte fyller de grundvärden som hela unionen är uppbyggd kring. Reglerna om enhälliga beslut har hittills förhindrat EU från att vidta åtgärder.

Däremot finns det inga hinder för Europeiska folkpartiet, EPP att sparka ut Fidesz. Men hittills har man inte gjort något. Hur länge ska den största partigrupperingen i Europaparlamentet se mellan fingrarna och låta Fidesz fortsätta tillhöra blocket?

Den väg Orbán med hjälp av sitt parti har fört in Ungern på har sedan länge varit så långt från det europeiska center-högerpartiet EPP:s politiska karta att Fidesz borde ha visats på dörren. Genom att hålla Orbáns parti kvar som medlem i EPP ger man sitt tysta godkännande åt hans politik som på många sätt strider mot EU:s grundvärden. Hur kan till exempel Agneta Merkels kristdemokrater, Petteri Orpos samlingspartister och Ulf Kristerssons moderater godkänna det sällskapet?

Tommy Westerlund Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning