Ungern folkomröstar om EU:s flyktingkvoter

Ungerns premiärminister Viktor Orban meddelade i dag att landet kommer att ordna en folkomröstning om EU:s flyktingkvoter. Ungern ska ta emot 2 300 flyktingar enligt den nuvarande planen. Bild: EPA/SZILARD KOSZTICSAKS HUNGARY OUT

Ungern kommer att ordna en folkomröstning om EU:s flyktingkvoter, uppger premiärminister Viktor Orban.

Folkomröstningen gäller förslaget att fördela flyktingar jämnare mellan medlemsländerna. Enligt planen ska Ungern ta emot 2 300 flyktingar. Ungern har redan tidigare inlett en juridisk process mot kvotplanen.

Orban uppgav att de ungerska väljarna ska ta ställning till om de vill att EU beslutar om placering av utlänningar utan den ungerska regeringens samtycke. Han sade inte när folkomröstningen ska hållas.

Finland avvisar för tillfället inte asylsökande till Ungern eftersom det är osäkert om de får en rättvis behandling i landet.

Ungern har byggt ett taggtrådsstängsel längs sin gräns mot Kroatien och Serbien för att hindra flyktingar att ta sig in i landet. Stängslet har fördömts av flera EU-länder. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning