Ungern drar sig ur FN:s migrationsavtal

Ungerns premiärminister Viktor Orbán vann valet i april efter att ha kampanjat hårt på sitt invandringsmotstånd.Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Omer Messinger

Ungern meddelar att landet drar sig ur en FN-uppgörelse om migration. Anledningen är att överenskommelsen, enligt den ungerska regeringen, uppmuntrar till migration vilket man beskriver som "farligt för världen".

Överenskommelsens sluttext godkändes i förra veckan av FN:s medlemsstater. Den stadgar bland annat ökat globalt samarbete för att kunna hantera de växande migrationsströmmarna i världen.

Under förhandlingsprocessen har Ungern – som vägrar ta emot asylsökande som EU vill omfördela – uttryckt oro över att uppgörelsen kan komma att tvinga regeringar att öppna sina gränser för migranter.

USA drog sig ur förhandlingarna redan i december med hänvisning till att överenskommelsen inte är förenlig med landets migrationspolitik.

Dokumentet, som inte är bindande, träder i kraft i samband med ett möte i Marocko i december.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33