Unge Samin jobbar för ett maktskifte i Ryssland

– Den mest synliga och tacksamma att tala om i Ryssland är korruptionen, men det viktigaste för mig är medborgarsamhället, säger Michail Samin. Bild: Oksana Jusjko

Sjutton år gammal blev Michail Samin utslängd från sitt elitgymnasium i Moskva. Orsaken var att han stöder den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. I dag har Samin fått en ny studieplats och har samtidigt blivit en galjonsfigur för den nya politiska ryska generationen.

Michail Samin dyker upp på kaféet i centrala Moskva klädd i jeans, röd munkjacka och Ecco-skor. Han kommer direkt från skolan, en pinnsmal sjuttonåring som hälsar artigt och lite blygt. Samin känns mer som en hövlig medelklasspojke än en revolutionär – ändå har denna tonåring blivit galjonsfigur för skolungdomarna som stöder den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. När historien om hur han relegerades från sin skola började cirkulera på sociala medier i våras erbjöds han omedelbart en plats på en annan skola.

– Det är egentligen inte Navalnyj jag är beredd att kämpa för utan för hans idéer. Han tar upp frågor som vi måste tala om i Ryssland. Den mest synliga och tacksamma är korruptionen, men det viktigaste för mig är det civila samhället, säger Michail Samin.

I mars deltog han i den stora anti-Putindemonstrationen som arrangerades av Navalnyj. Samin greps och satt i häktet i elva timmar innan han blev frisläppt, trots att minderåriga personer inte får hållas så länge enligt rysk lag. Han sände live från det rörliga häkte som i Ryssland kallas avtozak – en buss med galler för fönstren där gripna demonstranter hade satts i förvar.

– Det är förstås sorgligt att bli gripen för att man deltar i en demonstration, men vi hade väldigt roligt i bussen. Stämningen var fantastisk! Jag träffade så många intressanta personer, säger Samin.

Nästa måndag var han tillbaka på sin skola nummer 1329, ett av Moskvas elitgymnasier för matematik. Lärarna som undervisar är från matematiska fakulteten på Moskva universitet. Samin tillhör de bästa eleverna – han har tagit första och andra plats i flera ryska matematik- och programmeringstävlingar. På fritiden gör han botar till den ryska motsvarigheten till Facebook Vkontakte och till Universal Music. (Botar är dataprogram med vilka man kan genomföra automatiska operationer på till exempel sociala medier.)

Efter demonstrationen sänktes plötsligt Samins betyg i algebra från en fyra (det nästbästa betyget i Ryssland) till en tvåa. Överenskommen frånvaro skrevs in som skolk.

– Jag hade inbjudits till en konferens om cybersäkerhet som representant för vår skola. Enligt rektorn var detta plötsligt skolk. Sedan sänktes min fyra i algebra till en tvåa. Jag stod inför valet att tenta upp min tvåa – vilket jag förstod skulle bli omöjligt eftersom de ville bli av med mig – eller att relegeras från skolan.

Erbjöds gratisplats

Samin redogjorde för det skedda på sociala medier. Då erbjöds han en gratisplats på en privat elitskola vid namn Europeiska gymnasiet. Han klarade inträdesprovet och är nu nöjd med att gå sitt sista gymnasieår där.

– Matematikundervisningen är förstås inte på samma nivå som i min förra skola. Men de har mycket bättre undervisning i humanistiska ämnen. Jag trivs. Efter det här året ska jag söka in till Högre ekonomiska skolan i Moskva.

Upplevelsen att bli relegerad på grund av sin samhällsaktivism verkar inte ha märkt Samin över huvud taget. Han är varken orolig eller bitter och han fortsätter att jobba för Navalnyj.

– Jag är minderårig så när jag deltar i demonstrationer kan de inte fängsla mig i 30 dagar som de gör med andra. Nästa år fyller jag 18 och då är riskerna större. Men att sitta 30 dagar i fängelse har jag faktiskt ingenting emot. Tänk så mycket tid man får att läsa och fördjupa sig i saker!

Samin är dessutom aktiv inom pastafarianismen, en satirisk religion som skapades av den amerikanska fysikern Bobby Henderson och vars anhängare tillber ett flygande spagettimonster. När Samin anmälde sig till militärtjänst krävde han att i enlighet med pastafarianismens principer få fotografera sig med ett durkslag på huvudet. (Kravet bifölls, eftersom pastafarianismen är en registrerad religion i Ryssland.)

– Ni påstår alltså att det inte finns några flygande spagettimonster? undrar Samin när jag frågar vad det är han gillar i pastafarianismen.

– Den mest synliga och tacksamma att tala om i Ryssland är korruptionen, men det viktigaste för mig är medborgarsamhället, säger Michail Samin. Bild: Oksana Jusjko

Samin har inga planer på att lämna Ryssland, trots att han sannolikt lätt skulle få studieplats på något internationellt universitet.

– Jag tycker om Ryssland och vill stanna här. Jag är inte rädd för makthavarna, jag kommer alltid att kunna göra mitt jobb som programmerare oberoende av dem. Det tog trettio år för Solidaritet att segra i Polen, jag är beredd att jobba trettio år för att samma sak ska ske i Ryssland. Det absolut viktigaste för mig är att vi måste kunna byta ut våra beslutsfattare, säger Samin.

Själv har han levt hela sitt liv under Putin, något som han betraktar som sorgligt.

– Jag håller inte med om allt som Navalnyj säger, jag är till exempel för en öppen invandrarpolitik medan ha vill ha införa visum mot centralasiatiska länder. Men jag vill ha maktskifte. Om Navalnyj blir registrerad som kandidat i presidentvalet kommer jag inte att kunna bli hans valarbetare, man måste vara myndig. Men jag deltar i hans dörrknackningskampanjer. Och så har jag övertalat mina föräldrar att skriva på att de stöder honom.

Den 26 mars 2017 höll Navalnyj en oväntat stor demonstration mot Putin i Moskva där många skolelever deltog. Sedan dess har oberoende ryska medier börjat tala om den "nya politiska generationen" i Ryssland. Bland Aleksej Navalnyjs stödtrupper finns påfallande många tonåringar. Kremlkontrollerade medier påstår att ungdomarna får betalt.

President Vladimir Putin kommenterade detta på sin årliga presskonferens den 14 december, då han sade att unga människor i Ryssland har glömt kaoset på 1990-talet. Han vägrade nämna Navalnyj vid namn men kallade honom en populist och jämförde honom med Micheil Saakasjvili.

Före slutet av året kommer Navalnyj att lämna in sin ansökan om att få delta i presidentvalet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning