Ungdomars psykiska ohälsa behandlas på Svenska Teatern

Ungdomarna i Nya Tadam har tillsammans med Hanna Åkerfelt arbetat fram sångtexter och manus till föreställningen Vilja Andas. Bild: Stefan Bremer

Föreställningen Vilja Andas är ett samarbetsprojekt mellan Nya Tadam och Svenska Teatern. Syftet är att ställa ungdomars psykiska ohälsa i strålkastarljuset på stora scenen.

Premiären av Hanna Åkerfelts nyskrivna pjäs Vilja Andas är planerad till den 18 maj, skriver Svenska Teatern i ett pressmeddelande.

Vilja Andas är enligt producenterna en musikteaterföreställning "för ungdomar av ungdomar där man inte räds att gräva djupt ... om ensamhet och vänskap, om förtvivlan men framför allt också om hopp. Om medmänsklighet och om att se varann på riktigt, bakom alla filter och fasader."

Det är fjärde gången som Svenska Teatern samarbetar med Nya Tadam, som alltså är namnet på den musikteaterskola som drivs av de svenskspråkiga musikinstituten i huvudstadsregionen. Både sångtexter och manus har arbetats fram tillsammans med eleverna. Kompositören Eero Paalanen har skrivit musiken och för regin står Marika Parkkomäki, som också är ansvarig dramapedagog för utbildningen.

– Medierna rapporterar dagligen om hur dåligt ungdomar mår och statistiken är alarmerande. För att få till stånd en förändring måste vi våga prata om det. Att sätta upp en pjäs är åtminstone ett sätt att reagera och agera, säger Nya Tadams producent Elin Westerlund.

Teaterchefen Joachim Thibblin säger att han är glad över samarbetet:

– Det är viktigt för oss att kunna ge utrymme för ungdomar att komma in i ett proffssammanhang. Nya Tadam gör ett värdefullt jobb med grundutbildning inom musikteater. Många finlandssvenska skådespelare har de facto startat sin yrkesbana i Tadam.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54