Ungdomar ska involveras i fredsprocesser

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Då FN:s generalsekreterares särskilda sändebud för ungdomsfrågor, Jayathma Wickramanayake, inleder sitt Finlandsbesök i slutet av april ska hon besöka skolor tillsammans utrikesminister Timo Soini. Här vill man betona ungdomar i fredsprocesser.

– Ungdomssändebudets besök är ett ypperligt tillfälle att föra fram Finlands viktiga mål för fredsmedling: att ungdomar ska involverad i fredsprocesser. Brist på framtidsutsikter är förödande. Det är viktigt att ungdomar själva kan påverka, säger Timo Soini i ett pressmeddelande.

Finland är en av de stater som tagit initiativ till FN:s säkerhetsråds resolution om unga, fred och säkerhet. I samband med Jayathma Wickramanayakes besök uppmärksammas Finlands planerade åtgärder för att genomföra resolutionen, där civilsamhället kommer att spela en betydande roll.

Ungdomssändebudet Wickramanayake arbetar för att ungdomars röst ska bli hörd och för deras möjligheter till samhälleligt deltagande. Under sitt Finlandsbesök 25–26 april ska hon besöka skolor och bekanta sig med ungdomsarbete och ungas möjligheter till deltagande i det finländska samhället.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning