Ungdomar rånar i Esbo och Grankulla – hotar med våld för en godispåse eller slant

Bytet har vanligen varit litet, men att hota med våld är ändå ett allvarligt brott enligt polisen som oroar sig över fenomenet med unga som rånar varandra. Bild: Aku Häyrynen/Lehtikuva

Polisen larmar om en ökning av rån utförda av minderåriga i Esbo och Grankulla. Det är ett allvarligt brott att hota med våld eller kniv, påminner man.

Under en kort tid har flera polisanmälningar gjorts i Grankulla och Esbo om rån utförda av barn och unga, enligt polisinrättningen i Västra Nyland.

Enligt kriminalkommissarie Hannu Väänänen handlar det om löst sammansatta ungdomsgäng som rånar varandra eller andra jämnåriga. Enligt honom finns ingen större systematik, utan han beskriver det snarare som ett fenomen som har fått spridning. Ungdomsgrupperna rör också på sig.

Bytet har vanligen varit litet, det har kunnat handla om en godispåse eller högst 20 euro. Eftersom man har hotat eller till och med använt våld handlar det ändå om ett allvarligt brott.

– Tar man tio euro från någon annans ficka är det snatteri, hotar man med våld är det rån, säger han.

De unga har kunnat visa knogjärn eller kniv, knuffat någon i marken eller dragit i håret. Grövre våld är enligt Väänänen ovanligt.

Rån utförda av minderåriga har i Esbo ökat med en tredjedel hittills i år samt under motsvarande period i fjol, om man jämför med 2017. 77 rån registrerats i år, en tredjedel av dem har utförts av minderåriga.

I Grankulla är antalet betydligt lägre, men även här märks en ökning.

Geografiskt har de misstänkta brotten inträffat runtom i Esbo, från att i fjol ha koncentrerat sig till Mattby och Alberga där köpcentren Iso Omena och Sello, som samlar unga, finns.

Enligt polisen har ungas störande beteende varit på tapeten i Esbo i år. Enligt polisen förstår inte alla att de som är över 15 år är straffmyndiga, och att de kan föra sig skyldiga till allvarliga brott.

– Vi har märkt en sänkt tröskel bland unga att hota med våld.

Polisen har satt in extra resurser sedan sommaren då fenomenet blev påtagligt enligt Väänänen, och flera har också gripits.

Han säger ändå att polisen inte ensam kan komma åt problemet, utan menar att de som arbetar med barn och föräldrarna behöver tala med de unga om det.

Hannu Väänänen råder också alla barn och unga som har utsatts för brott att omedelbart ringa nödnumret 112.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning