Ungdomar på global skolstrejk: "Klimatförändringen är lika hemsk som krig"

Vårens andra skolstrejk för klimatet, större än den första, betonar att det brådskar med klimatpolitiken. Budskapet kontrasterar bjärt mot de mestadels försiktiga och konventionella löftena i valrörelsen.

Slagorden ekar över Alexandersgatan när hundratals skolstrejkande ungdomar marscherar från Senatstorget. Budskapet är entydigt: Vi kräver klimatåtgärder nu.

När folkmassan nått Riksdagshuset har den vuxit till över tusen personer. Den här strejken är inte bara större än skolungdomarnas klimatstrejk i januari, utan därtill global och uppbackad av det vetenskapliga samfundet.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har lyckats uppmuntra skolungdomar på drygt 2 000 orter i 123 länder att hoppa över skoldagen för att i enad front basunera ut sitt budskap.

– Vi måste absolut minska utsläppen för att förhindra klimatkatastrofen. Det gäller att hitta och välja de utsläppssnålaste lösningarna inom alla sektorer, säger Atte Ahokas, 16 år och en av profilerna bakom demonstrationen i Helsingfors.

Inför riksdagsvalet är de flesta partierna på ett allmänt plan överens med de klimatengagerade ungdomarna, men när de debatterar olika lösningar är inställningen i många fall desto njuggare.

– Politikerna hyllar klimatåtgärder i festtalen, men de flesta gör alldeles för lite. Nu behövs mindre snack och mera verkstad. Bristen på politisk vilja är den enda orsaken till att vi inte har gjort tillräckligt, säger Ahokas.

Atte Ahokas kunde kanske kallas Finlands motsvarighet till Greta Thunberg, men han undanber sig jämförelsen med den svenska tjejen som inspirerat honom. – Det finns inte så många unga klimataktivister i Finland. Jag har bara råkat vara mest i rampljuset, säger han. Bild: Peter Buchert

Så anonym Atte Ahokas kan vara för en bredare publik är han trots allt Finlands mest kända unga klimataktivist. Det blev han när han ensam skolstrejkade för klimatet utanför biblioteket i Jockis i vintras.

– Jag trodde att jag skulle stå där ensam och frysa, men med tiden blev vi fler. Det känns otroligt fint att vi nu är många som bryr oss.

Det var Greta Thunbergs engagemang som väckte Atte Ahokas klimatmedvetenhet. Den ökade när FN:s klimatpanel publicerade sin senaste rapport i höstas, och efter klimatmötet i Katowice i december kunde han inte längre låta frågan bero.

– Jag hörde vad Greta sade i Katowice. Då visste jag att jag måste börja påverka genast.

Bearbetar klimatångest

Ungdomarnas budskap är att det inte är värt att sitta i skolan om de vuxna förstör framtiden genom att undvika djärva klimatåtgärder. Under marschen på Alexandersgatan går Emma Reijonen från Virkby gymnasium i första ledet. Hon säger att strejken är det enda sättet för henne att försöka få till en förändring.

– Politikerna gör inte tillräckligt. Finland är på rätt väg, men det behövs jättemycket mer.

Banderollen som Reijonen och hennes kompisar från Brändö finska samskola håller upp frågar "Varför drabbas ni inte av panik?" – ett citat av Greta Thunberg med avsikt att piska fram krismedvetenhet hos politikerna.

– Vid andra kriser gör man allt för att stoppa dem, men i den här krisen med klimatförändringar och arters massutdöenden som förstör livet på vår planet kommer vi inte att kunna leva tryggt i framtiden om vi inte gör något nu. Klimatförändringen är lika hemsk som krig. Vi måste ingripa, säger Reijonen.

– Politikerna håller inte vad de lovar. Det skapar klimatångest eftersom det gäller vår framtid, säger Siru Juuri-Oja.

– Och det enda som hjälper mot klimatångest är att agera, tillägger Reijonen.

Emma Reijonen från Virkby gymnasium och Siru Juuri-Oja, Erin Söderberg och Amanda Jussila från Brändö finska samskola har lånat ett Greta Thunberg-citat för banderolltexten. De får klimatångest av att de vuxna inte tar klimatkrisen på tillräckligt allvar. Bild: Peter Buchert

Lösningarna brådskar

Skolstrejken för klimatet backas i Finland upp av över 1 200 forskare, inklusive ledande klimat- och miljöforskare, som har uttryckt sitt stöd till ungdomarna i ett öppet brev. Motiveringen är att barn och unga är berättigade att protestera mot att de vuxna lämnar världen åt dem i dåligt skick.

– Vi stöder ungdomarna för att de ropar ut det budskap som forskarna försökt föra fram i trettio år utan att lyckas. Poängen är att läget är allvarligt och att det brådskar med åtgärder, säger Janne Hukkinen, professor i miljöpolitik vid Helsingfors universitet, som beskådar demonstrationen när den nått Riksdagshusets trappa.

Hukkinen säger att forskarna är frustrerade för att politikerna inte har tagit deras budskap på allvar. Han hoppas att ungdomen ska lyckas, men han är tveksam.

– Senast under torsdagskvällens valutfrågning i teve sade nästan alla partiledare att det är viktigt att bromsa klimatförändringen, men så snart de snackade åtgärder var det inte mycket som dög.

Hukkinen säger att det inte går att välja mellan ett eller två konkreta förslag i klimatpolitiken. Allt behövs, inklusive skatter, förbud och begränsningar som förändrar konsumtions- och beteendemönster.

– De som förespråkar frivilliga åtgärder eller litar på marknadskrafterna har inte förstått brådskan. Om vi hade hundra år på oss kunde jag hålla med, men vi har bara tio år.

Hukkinen gör tummen upp för att ungdomarna klargör sin ståndpunkt utan att propagera för detaljerade lösningar.

– De dikterar inget regeringsprogram, men de har en framtidsvision. Inte att undra på att Greta Thunberg har nominerats för Nobels fredspris.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03