Videobloggarna är ungdomarnas nya idoler – de här är de populäraste Youtubarna

Bild: Mostphotos

Youtube-kulturen står högt bland de finländska ungdomarnas intressen, framkommer det i en enkät som gjorts på evenemanget Tubecon.

Det är flera Youtubeprofiler som ungdomarna nämner som sina mest följda idoler.

Flickornas favorit är Youtubaren Mmiisas och pojkarnas Lakko.

Miisa "Mmiisas" Rotola-Pukkila är en 22-årig studerande från Tammerfors. Hennes videor består främst av matlagningstips och andra lifestyle-inlägg där hon också diskuterar aktuella ämnen. Hon utnämndes till bästa kvinnliga videobloggare på Tubecon 2015. Kauppalehti utnämnde Rotola-Pukkila till en av Finlands 100 mest inflytelserika personer år 2016.

Eric "Lakko" Savolainen är en 23-årig man från Jämsä. Han gör Youtube-videor som sitt jobb – främst handlar det om spelvideor och mer allmänna vardagsinlägg. Även Lakko vann flera priser på Tubecon 2015, bland annat utnämndes han till bästa manliga Youtubare.

Den internationellt populära svenske datorspelskommentatorn PewDiePie är pop bland pojkarna men på flickornas tio-i-topp-lista finns han inte alls.

För enkäten intervjuades 500 ungdomar i åldern 13–19, en del av dem intervjuades per telefon och en del i en webbpanel. Taloustutkimus genomförde enkäten.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03