Ungdomar gör Helsingfors till en magisk plats

ANNORLUNDA STADSVANDRING. I Mazing Cities guidas besökarna genom Helsingfors av ungdomar i Düsseldorf som via videosamtal ger instruktioner, spelar musik och svarar på frågor. Bild: Kamila Kurczewski

Mazing Cities

Regi: Ingo Toben. Musik: Christoph Grothaus. Dramaturgi, text: Anke Platon. Rum: Joachim Brodin.

Samproduktion mellan FFT Düsseldorf och Mad House Helsinki.

Föreställning 25.10.

"Hela byggnaden borde sprängas i luften!"

Jag befinner mig på en stadsvandring i ett höstruskigt Helsingfors där guiderna, två tyska ungdomar, helt sonika föreslår att den imposanta Johanneskyrkan skulle avlägsnas för att bereda plats för uråldriga energifält, så kallade leylinjer. Energilinjerna skulle ha positiva effekter på Helsingforsbornas välbefinnande, men de kunde också utnyttjas i kommersiellt syfte, förklarar guiderna med glimten i ögat.

Det tyskfinska samarbetet Mazing Cities är ett sympatiskt, roligt, underbart anarkistiskt och sprudlande kreativt projekt skapat av unga bosatta i Tyskland och Finland. Samarbetspartner är bland annat scenkonstkollektivet Mad House Helsinki och Goethe-institutet.

Den tyske regissören Ingo Toben har hjälpt en grupp ungdomar att utforma egensinniga stadsvandringar genom Helsingfors och Düsseldorf. Helsingforsungdomarna guidar genom Düsseldorf och Düsseldorfungdomarna genom Helsingfors. Den finländska gruppen består av ungdomar som kommit till Finland som flyktingar, vilket ger deras berättelser en hisnande och tragisk, men också hoppfull, udd.

Nätet som källa

Kruxet är att ungdomarna inte själva besökt städerna de guidar i – de utnyttjar enbart nätet och sin fantasi som källa.

Och guiderna, som inte bara vägleder utan också svarar på frågor och spelar livemusik, är heller inte fysiskt på plats. Besökarna förses med pekplattor från vilka guiderna via videolänk instruerar i realtid.

Från Korvhuset i Helsingfors startar fyra olika vandringar. Turen, som jag hakar på, kretsar kring de mystiska leylinerna som löper mellan monument och historiska platser i Helsingfors. Stadsvandringen utmanar på ett fyndigt sätt perspektiv och maktförhållanden. Att tonåringar under en timmes tid får tolkningsföreträde och makten över de vuxna deltagarna är revolutionerande i sig. Men man också blir varse om de normer och mytologier som präglar vår syn på staden och oss själva.

Konceptet är underfundigt. Samtidigt som vi vägleds genom Helsingfors, guidar ett gäng ungdomar, med säte i Korvhusets andra våning, grupper genom Düsseldorf. Det går också att följa med hur de här turerna skapas i Korvhusets studio och ta del av de omskakande berättelserna om livet på flykt.

Studion i Korvhuset håller öppet fredag och lördag. Stadsvandringar ordnas lördag. Mer information på madhousehelsinki.fi och på Facebook under evenemanget Ingo Toben: Mazing Cities.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning