Ungdomar demonstrerade för en avgiftsfri utbildning - mamma och pappa ska inte behöva betala

Flera studerande som är aktiva inom FSS var på plats. Längst till höger står Alexandra Wegelius från Vasa övningsskola. Bild: SPT/Catariina Salo

På tisdagen samlades flera hundra studerande från hela landet i Helsingfors för att demonstrera. Ungdomarna är upprörda över att kulturutskottet vill förkasta deras medborgarinitiativ om en avgiftsfri utbildning på andra stadiet.

– Det här är viktigt eftersom ungdomar lätt kan hamna utanför om de inte har råd att gå en andra stadiets utbildning. Det får inte hända, säger Alexandra Wegelius från Vasa övningsskolas IB-linje.

Gymnasie– och yrkesutbildningen är gratis men de studerande är själva tvungna att betala för materialet. Wegelius säger att hennes böcker har kostat omkring 400 euro. Hon deltar i demonstrationen för att visa att ungdomarna är villiga att kämpa för medborgarinitiativet.

Både finsk– och svenskspråkiga studerande deltog i demonstrationen. Bild: SPT/Catariina Salo

Dan Cederlöf är vice ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund och är en av dem som planerat demonstrationen. Han studerar vid gymnasiet Lärkan i Helsingfors och tycker inte att alla studerande har samma möjligheter för tillfället.

– En del väljer vad de ska studera utifrån vad det kostar. Vi vill undvika sådana situationer.

Han tror att man kan göra andra stadiet helt och hållet gratis till exempel genom att öka på digitaliseringen och grunda bibliotek för kurslitteratur.

Här kan du se livesändningen från demonstrationen.

Politiker stöder initiativet

Flera av politikerna som demonstranterna mötte vid Riksdagshusets trappor stöder medborgarinitiativet.

– Vänsterförbundet vill göra utbildningen på andra stadiet avgiftsfri och vi kommer att jobba med er för att uppnå det, sade Li Andersson, Vänsterförbundets ordförande i sitt tal hon höll för de jublande studerande.

Riksdagsledamot Mikaela Nylander från SFP är inne på samma linje.

– Pappa ska inte behöva betala. Mamma ska inte behöva betala. Vi tror på jämställdhet. Ni kan lita på att SFP, i dag i debatten, i morgon i omröstningarna och efter riksdagsvalet stöder en avgiftsfri utbildning på andra stadiet för alla.

Demonstranterna vill att politikerna tar frågan på allvar och att staten betalar för en nationell utredning. Bild: SPT/Catariina Salo

Efter talen avslutades demonstrationen, och behandlingen av medborgarinitiativet påbörjades i plenum.

År 2017 samlade Finlands Svenska Skolungdomsförbund, FSS, flera andra studerandeförbund, Rädda Barnen och Finlands Föräldraförbund in 53 098 namn för att andra stadiets utbildning, det vill säga gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen, skulle bli helt och hållet avgiftsfria.

Medborgarinitiativet lämnades in men kulturutskottet har föreslagit att det ska förkastas. Därför samlades hundratals studerande för att demonstrera i Helsingfors på tisdagen.

Hundratals studerande samlades för att demonstrera för en avgiftsfri utbildning på andra stadiet. Bild: SPT/Catariina Salo

Demonstrationen inleddes vid Medborgartorget och avslutades utanför Riksdagshuset. Bild: SPT/Catariina Salo

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning