Ungdomar är i snitt nöjda med sitt boende – vill helst inte dela lägenhet

Två tredjedelar av ungdomarna berättar att de har planer på att köpa en egen bostad. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Miljöministeriet och Förbundet för ungdomsbostäder har genomfört en undersökning som bland annat visar att finländarna i dag är äldre då de köper sin första bostad jämfört med i början av 2000-talet.

Finländska ungdomar är i genomsnitt nöjda med sitt boende. Det framkommer i en enkätundersökning som Miljöministeriet och Förbundet för ungdomsbostäder genomfört.

Undersökningen visar också att ungdomar i huvudsak klarar av att betala sina boendeutgifter. Däremot är det svårt för många att hitta en egen bostad. Höga boendekostnaderna förutsätter dessutom att de unga arbetar vid sidan av studierna.

Tuula Tiainen, specialsakkunnig vid ministeriet, säger att undersökningen visar att de unga nu vill leva ett individuellt och självständigt liv.

"Allt fler önskar kunna flytta hemifrån så tidigt som möjligt, men samtidigt har viljan att dela lägenhet klart minskat. Det innebär utmaningar i synnerhet i områden där boendepriserna är mycket höga", säger Tiainen i ett pressmeddelande.

Unga vill bo i egnahemshus

Resultaten visar att andelen unga som bor i höghus har ökat, speciellt i enrummare. Däremot anser unga att egnahemshus är det bästa boendealternativet.

Ungdomar är också intresserade av att köpa sitt eget boende. Två tredjedelar berättar att de har planer på att köpa en egen bostad.

Undersökningen visar ändå att färre unga äger sin bostad och att allt fler bor på hyra. I början av 2000-talet var det vanligare att unga köpte en egen bostad än i dag, och finländarna var yngre då de köpte sin första bostad.

Syftet med undersökningen var att reda ut vilken ställning unga personer i åldern 18–29 har på bostadsmarknaden. Liknande undersökningar genomförs regelbundet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning