Ungas problem försvinner inte under sommaren – stödtjänsten håller i år öppet hela sommaren

Ensamhetskänslan ökar hos många unga under längre skollov. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Sommarlovet innebär inte bara sol och långa, lata dagar. Allt fler unga söker sig till de nätbaserade samtalstjänsterna för att få råd och hjälp då vardagen blir för tung.

Den svenskspråkiga chatten Ärligt talat, som finns till för unga som behöver få svar på livets stora frågor, är i år öppen normalt under sommarmånaderna.

– Tidigare år har vi under sommaren minskat på antalet dagar chatten är öppen, men i år lät vi bli att göra det eftersom vi ser att det finns ett starkt behov av samtalsstöd bland unga också sommartid, säger Louise Mannil, ungdomsinformatör på Luckan Unginfo.

Ungdomars tankar, känslor och problem blir inte mindre och färre då sommarlovet är här – tvärtom.

– Vi ser ett ökat behov av stöd speciellt vid loven från skolan. Ledigheter och högtider skapar så stora förväntningar och då ökar också pressen på de unga, säger Mannil.

Därtill känner många unga sig ensamma under sommaren. Det naturliga umgänget som skolvardagen för med sig försvinner och då ökar i stället känslan av ensamhet och utanförskap.

På finskt håll syns samma trend. De finskspråkiga stödtjänsterna för unga håller också normalt öppet under sommaren eftersom ett tydligt behov finns, skriver Yle.

Resursbrister begränsar öppettiderna

Den nätbaserade stödtjänsten Ärligt talat gick tidigare under namnet Sluta panta. Chatten är öppen måndagar, tisdagar och torsdagar klockan 19–22. Under öppettiderna får unga chatta privat och anonymt med handledare och psykologer om precis vad som helst.

Mannil har jobbat med chatten i tre år och ser att behovet bland unga ständigt ökar.

– Vi har marknadsfört chatten mera, men jag ser också att behovet ökar. Unga vågar prata mer, säger hon.

På finskt håll finns nätbaserade stödtjänster öppna alla kvällar i veckan. På grund av resursbrister kan Luckan, som upprätthåller den svenska chatten, endast ha den öppen tre kvällar i veckan.

– Vi funderar på hur vi kunde öka på det eftersom behovet finns. Svenskspråkiga unga ska absolut ha lika möjligheter att skriva av sig som finskspråkiga unga har, säger Mannil.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning