Unga vuxna med cancer erbjuds ergoterapi

Bild: Mostphotos

En nysatsning ger 18–35-åriga cancerpatienter i huvudstadsregionen stöd för att klara arbete och vardag.

Unga vuxna med cancersjukdomar behöver ofta hjälp för att hitta nya fungerande lösningar för arbete och vardag efter diagnoser och behandling. Som första sjukhus i Finland anställer nu Helsingfors universitetscentralsjukhus (Hucs) en ergoterapeut, som tar emot de här patienterna gratis. Från den 17 oktober delar Anna-Elina Rahikainen sin tid mellan sjukhuset och cancerföreningen Sylva, där hon arbetar med rehabilitering för unga vuxna med cancer.

På mottagningen på Hucs kan den cancerdrabbade diskutera olika typer av bekymmer som hänger ihop med sjukdomen. Tillsammans med patienten kartlägger Rahikainen patientens livssituation och därefter söker man också lösningar tillsammans.

– När man blir sjuk funderar man till exempel på hur det går med studierna eller arbetet. Behandlingar kan göra en trött och sänka motståndskraften och då behöver vardagen ordnas om. Patienten är expert på sitt eget liv medan jag ser situationen som helhet. Konkret kan det handla om hur man orkar studera, laga mat, städa och tvätta sig, men också om ens olika roller i livet. Den sjuka är inte bara patient, utan också förälder, make eller vän till någon, säger Rahikainen.

Efter kartläggningen görs en rehabiliteringsplan. Då ser man på vad som finns i livet förutom sjukdom och behandlingar: till exempel hobbyer.

– Det gäller bland annat att titta på förhållandet mellan arbete, fritid och sömn och fundera på hur återhämtningen ska fungera bäst, säger Rahikainen. Hon påminner om att vissa cancerformer kan ge minnesproblem, andra motoriska bekymmer och att ångest och depressioner är vanliga följeslagare till cancersjukdomen.

– Också psyket behöver stöd, säger hon.

Ergoterapeut är en yrkesbeteckning som används i Finland. I Sverige kallas ergoterapeuterna arbetsterapeuter. Avsikten med projektet, som är ett samarbete mellan sjukhuset och Sylva, är att senare etablera likadana tjänster i flera finska städer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning