Unga vuxna har hälsosamma levnadsvanor – ändå är många överviktiga

Endast hälften av de unga vuxna lever ett hälsosamt liv enligt alla rekommendationer. Bild: SPT/Ari Sundberg

Unga vuxna lever ett hälsosammare liv än de äldre generationerna. Många är ändå överviktiga, har höga kolesterolvärden eller för högt blodtryck.

Det visar en undersökning som Institutet för hälsa och välfärd, THL, låtit göra. Därför anser THL att levnadsvanorna bland unga vuxna i åldern 18–29 år borde förbättras.

Unga är tillfredställda med sin hälsa och levnadsstandard. Över 80 procent av de tillfrågade är nöjda. En femtedel av männen och en tredjedel av kvinnorna lider av en långvarig sjukdom eller något annat hälsoproblem.

Endast 7 procent av männen och 18 procent av kvinnorna säger att de äter färska grönsaker flera gånger per dag. Bild: Pixabay

Risken att insjukna i en kronisk sjukdom är ändå relativt hög. Närmare hälften av de unga männen och en tredjedel av kvinnorna är överviktiga eller feta. Deras kroppsmasseindex eller BMI är minst 25. Gränsen för fetma går vid ett BMI som överstiger 30, vilket en knapp femtedel av de unga vuxna har.

– BMI:et är förstås inte avgörande. Hälsosamma unga muskulösa män kan till exempel ha ett högre BMI än rekommenderat. Men att så många unga vuxna är överviktiga är väldigt oroväckande, säger forskaren Tuija Jääskeläinen i ett pressmeddelande.

En tredjedel av männen och en femtedel av kvinnorna har ett högt LDL–kolesterolvärde, det skadliga kolesterolet som finns i blodet. Högt blodtryck är också ganska vanligt, speciellt bland männen.

Under 2000–talet har rökning bland unga minskat. Däremot har användningen av snus och e–cigaretter ökat. Bild: SPT

Snus och e–cigaretter

Under 2000–talet har rökning bland unga minskat. Däremot har användningen av snus och e–cigaretter ökat. I undersökningen uppger var tionde ung vuxen att de röker dagligen. Över en femtedel av männen och en tiondel av kvinnorna använder någon form av nikotin varje dag.

Färska grönsaker verkar inte vara värst populärt bland unga. Endast 7 procent av männen och 18 procent av kvinnorna säger att de äter färska grönsaker flera gånger per dag.

Däremot är unga ivriga motionärer. Tre av fyra idrottar varje vecka. Under en tiondel av de tillfrågade sover endast sex timmar per natt.

Endast hälften av de unga vuxna lever ett hälsosamt liv enligt alla rekommendationer. Kvinnorna lever hälsosammare än männen. En knapp femtedel av männen och en tiondel av kvinnorna lever ohälsosamt, enligt THL.

FinTerveys-undersökningen utfördes 2017 på 50 orter i Finland. I undersökningen deltog 625 unga vuxna i åldern 18–29 år.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning