Unga vill begränsa köttkonsumtionen och bilismen

Arkivbild från klimatstrejken den 15 mars i Helsingfors. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

En av tre unga upplever att de inte blir hörda i vissa viktiga frågor som berör deras egen framtid, visar ny utredning.

Människan måste ändra sin livsstil och sitt konsumtionsbeteende radikalt om klimatet och planeten ska räddas, anser ungdomar i årskurs 7-9. Det visar undersökningen Finland 2050 som Barn- och ungdomsstiftelsen gjort.

En majoritet av ungdomarna håller det för sannolikt och önskvärt att människans valmöjligheter begränsas med anledning av klimatförändringen. Ungdomar anser bland annat att bilismen och köttkonsumtionen behöver begränsas.

Samtidigt anser endast 6 procent av ungdomarna att mänskligheten kommer att lyckas med att stävja klimatförändringen. Hela 85 procent anser att Finland år 2050 kommer att vara ett radikalt annorlunda land än i dag.

Undersökningen visar samtidigt att ungdomar i hög grad är optimistiska inför sin egen framtid och att de upplever att de kan påverka den. Frågor där de dock inte upplever sig bli hörda handlar om klimat, utbildning och arbetsliv. En av tio upplever också att det finns många hotbilder i framtiden och att den till och med är skrämmande.

I undersökningen deltog 4 300 unga i åldern 13-16 från hela landet.

Fakta

Unga om Finland 2050

Faktorer som formar Finland under de följande 30 åren är klimatförändringen (67 procent), den teknologiska utvecklingen (58 procent), den ökade invandringen (49 procent) och digitaliseringen (29 procent).

Endast 6 procent av ungdomarna tror att man kommer att kunna stävja klimatförändringen.

56 procent av ungdomarna anser att det är sannolikt, och 64 procent att det är önskvärt att människans valmöjligheter begränsas om man ska lyckas stävja klimatförändringen.

Ungdomarnas uppfattningar om framtiden påverkas mest av skolan (55 procent), föräldrarna (34 procent), sociala medier (32 procent), övrig media (29 procent) och kamrater (18 procent).

Välfärden och dess utveckling kommer allt mer att vara beroende av den teknologiska utvecklingen, anser 54 procent av ungdomarna.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning