Unga uppfinnare fick jättepott på 2,5 miljoner

PRISVINNARE Teamet Gutsy Go vann huvudpriset på 1,5 miljoner euro. I förgrunden från vänster utvecklare Aram Aflatuni (med mikrofonen), utvecklare Veera Ikonen, och vd Marika Makaroff.Bild: Karl Vilhjálmsson

Finländska stiftelser uppvaktar 100-åringen Finland med en ansenlig summa – 2,5 miljoner euro som de ger åt unga uppfinnare vars lösningar ökar välbefinnandet bland ungdomar.

En nobelpristagare kan kvittera ut lite under en miljon euro i prispengar medan det finska millenniumpriset för teknologi är en miljon. Mätt i reda pengar är därför de 2,5 miljoner euro som 44 finländska stiftelser har skrapat ihop för att ge åt unga uppfinnare inte obetydlig.

Första pris, 1,5 miljoner euro, i stiftelsernas tävling Sekelskaparna går till teamet Gutsy Go som hjälper unga kläcka idéer för en trivsammare hemort eller bättre gemenskap. Idéerna förverkligas, filmas och delas i sociala medier.

"Gutsy Go har potential att växa till en stor folkrörelse: Gutsy har fått unga att bli ivriga och göra själv, i stället för att sitta och vänta på instruktioner", lyder prismotiveringen.

– Det känns alldeles fantastiskt, jublar Marika Makaroff, vd för Gutsy strax efter att hennes vinnarteam, på söndagseftermiddagen fick beskedet att de tar hem segern och första priset på 1,5 miljoner euro för att vidareutveckla idén som man har tagits fram i samarbete med ansedda Stanford Peace Innovation Lab.

"Motpol till nyheter om terrordåd"

Makaroff berättar att avsikten med Gutsy Go är att aktivera unga och sprida positiva nyheter och den vägen öka välbefinnandet. Ett konkret exempel på en satsning som redan har gjorts och som föddes i Kotka, var ungdomar som började ordna keldjursträffar på äldreboenden. Idén spred sig fort till andra håll i landet.

– Gutsy Go skapar och sprider positiva nyheter. Vi är motsatsen till negativa skrämmande nyheter om terrordåd och likande. Det här är ett sätt att göra fredsarbete på gräsrotsnivå, säger Makaroff.

Näst största priset på 500 000 gick till teamet Someturva (Somesäkerhet) som är en app med vilken unga som stöter på olämpligt beteende i sociala medier kan få hjälp.

Ytterligare tre team fick 150 000 euro var av stiftelserna: RT Lit, som uppmuntrar rasifierade flickor att skriva, Integrify, som integrerar asylsökande genom att lära dem att koda och Elämän Peli, ett spel som hjälper unga att göra sunda livsval med hjälp av aktivitetsarmband.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00