Unga svenskar tar till piller för erektionsproblem

På bara några år har antalet män som äter läkemedel mot potensproblem fördubblats i Sverige. Bild: TT-Svd/Staffan Löwstedt

Allt fler unga svenska män får medicin på grund av svårigheter att få stånd. Men varför medicineringen ökar är det ingen som vet.

Förra året hämtade 2 515 svenska män i åldrarna 20–29 år ut recept på potensmedel. Det är en kraftig ökning jämfört med för bara fyra år sedan, då motsvarande antal var 1 530.

Men vad denna ökning beror på vet inte sjukvården.

– Det enda vi kan göra är att spekulera, säger Mats Holmberg, endokrinolog vid Anova, Stockholms läns landstings mottagning för andrologi, trans- och sexualmedicin.

Antagligen, säger han, hänger ökningen samman med större förändringar i samhället.

– Det finns en rad olika trender som man skulle kunna tänka sig har med detta att göra. Exempelvis att intresset för sex bland unga personer går ner. Det visar flera stora internationella studier. En annan är att det blir allt svårare för lågutbildade män att träffa en partner och få barn, säger Mats Holmberg.

Måste slappna av

Att lusten bland unga män minskar stöds av uppgifter från RFSU om att allt fler av dessa män söker hjälp för bristande sexlust.

Oavsett är ökningen förvånande, eftersom erektionsproblem normalt är starkt åldersrelaterat. Ju äldre en man blir, desto svårare blir det att få och upprätthålla en erektion. I normala fall borde alltså en 20-åring inte ha sådana problem.

Bild: TT/SVD/Staffan Löwstedt

– Om en ung och i övrigt frisk person får erektionssvårigheter handlar det med största sannolikhet om prestationsångest, säger Mats Holmberg.

För att få erektion, säger han, måste man kunna slappna av.

Kroppens normaltillstånd

– Kroppens grundtillstånd är att ha erektion. Men för att vi inte ska ha det hela tiden har kroppen en stresspärr som vi måste kunna lyfta bort. Det är ungefär som när man kissar på en offentlig toalett, något de flesta män någon gång upplevt som besvärligt. Då måste vi också slappna av. Det är exakt samma typ av spärr som hindrar urinblåsan från att tömmas hela tiden, en spärr som vi måste lyfta bort när vi ska kissa, säger Mats Holmberg.

Därför kan en ökad stress bland unga män också vara en möjlig orsak till den ökande förskrivningen av potensmedel. Men vad denna stress i så fall beror på, är det ingen som vet.

– Det kan ha att göra med orealistiska förväntningar, exempelvis efter att ha konsumerat nätporr, eller att unga alltmer börjar se Viagra och andra potensmediciner som en "livsstilsdrog" som de tar för att bli mer uthålliga, säger Mats Holmberg.

Oavsett är erektionsproblem fortfarande ett känsligt område som få, om ens några, män pratar öppet om.

– Det är kopplat till manlighet och är fortfarande väldigt skambelagt, säger Mats Holmberg.

De flesta män, även unga, drabbas av impotens, eller erektil dysfunktion, någon gång i livet. Stress och/eller alkohol är två möjliga orsaker. Bland såväl unga män som vuxna kan bakomliggande sjukdomar orsaka mer allvarliga störningar av potensen.

Risken att drabbas av impotens ökar med stigande ålder. En orsak kan vara kärlförändringar. Impotens kan också vara en markör för en dold kärlsjukdom.

I dag finns ett antal läkemedel mot potensproblem. En vanlig missuppfattning är dock att dessa läkemedel ger stånd. Så är det inte. Däremot kan de förstärka en redan påbörjad erektion.

En annan missuppfattning är att impotens bara beror på bristande lust. Så behöver det inte vara, eftersom erektionsförmågan och sexlusten styrs av helt olika kroppsliga funktioner som dock är tätt sammanflätande och som förstärker varandra.

Källa: RFSU, Svenska Dagbladet, med flera.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning