Unga sporras till kreativt tänkande

Evenemang Tusentals unga samlades i går i Hartwallarenan för att lära sig om innovation och för att själv dela med sig av sina idéer och sin kreativitet.

"Världens största massinnovationsdag." Så marknadsfördes Innoday som i går ordnades för första gången i Hartwallarenan i Helsingfors. Utöver organisatören Innokampus oy fanns ett antal finländska företag på plats och förstås de viktigaste gästerna – uppskattningsvis över tiotusen ungdomar i åldern 15–20 från hela Finland.

– Det är meningen att vi ska komma med idéer för hur olika företag kunde förbättras. Och så ska det väcka tankar hos oss om idéer och hur man kan utveckla företag, säger Nadine Medarhri.

Hon har kommit med sina kompisar Carolina Eklund, Rebecca Nugent och Sofia Felixson från Åshöjdens skola i Helsingfors. Niondeklassarna tror att företagargnistan kan tändas i många av de unga deltagarna på Innoday.

– Det här är ett bra evenemang för unga som planerar att kanske någon gång starta ett eget företag. Och så finns här ju en massa roliga aktiviteter att gå på, säger Nugent.

Fakta

Innoday

”Världens största massinnovationsdag.”

Ett stort business- och innovationsevenemang för 15–20-åringar som ordnades 11.5.2016

Bakom evenemanget ligger företaget Innokampus oy.

Samlade 10 000 unga från 106 skolor över hela landet.

Organisatören räknar med att över 8 000 nya idéer samlades under dagen.

Uppföljare Innoday2017 nästa vår.

Ingen sätter gränser

Från det finska gymnasiet i Mårtensdal i Vanda har Tuomas Kolehmainen kommit till evenemanget med sin klass, på initiativ av historieläraren. Han sitter med sina kompisar i bollhavet vid ett av aktivitetsstånden och berättar gärna om hurdana idéer de kläckt under dagens lopp. Bland annat har de funderat över hur butiker och varuhus kunde locka fler unga besökare. Enligt pojkarna gäller det att utveckla mötesplatser, bygga nya restaurangutrymmen och ha mer produkter som är riktade till unga.

– Det jag tycker att hittills varit mest intressant är att ingen sätter några gränser för uppfinningarna. Man kan föreslå vad man än kommer att tänka på. Får se vad dagen för med sig, det verkar lovande, säger Kolehmainen strax före innovationsdagens lunchpaus.

– Jag tycker också att det är roligt att man ordnar sådana här innovativa evenemang som är riktade endast till unga. Snart är det ju vi unga som ska styra på den här jorden, så det är bra att det växer upp uppfinningsrika och kreativa människor.

De unga deltagarna strömmade in till evenemanget från hela Finland – de nordligaste besökarna ända från Lappland. Tåget från Rovaniemi startade redan kvällen innan för att hinna i tid till Helsingfors.

– Vi samarbetar med tio olika städer och 106 olika skolor i Finland. Sammanlagt blir det tiotusen ungdomar. För dem som kommer med tåg har förberedande program börjat redan under resan. Resten har fått vänta på att komma hit till Hartwallarenan, säger Mika Koivula som är en av delägarna i Innokampus och som har ansvar för kunderna och gästerna under Innoday.

Målet 10 000 nya idéer

Enligt Koivula var det viktigt för organisatörerna att inte försöka locka massvis med ungdomar till evenemanget med till exempel stora artistnamn. Han tycker det är viktigt att besökarna faktiskt vill vara på plats.

– I många skolor har man tagit med cirka 15 elever som själv har velat komma till evenemanget och som är intresserade av ämnet. Det är det enda sättet som det här fungerar på, vi kan inte börja locka besökare med stora artistnamn.

Men trots det uppträdde rätt så stora artistnamn på evenemanget, däribland rapduon JVG samt Tippa-T. Artisten Roope Salminen agerade konferencier. Bland talarna fanns näringsminister Olli Rehn och riksdagsledamoten Harry "Hjallis" Harkimo som även är delägare i Innokampus.

Koivula förklarar att hela konceptet går ut på att uppmuntra unga till kreativt tänkande. Enligt honom är det tänket mycket djupare rotat i kulturen i till exempel USA och det är något Finland kunde ta efter. Han vill att unga tidigare ska få de kreativa färdigheter som länge varit något som 20–30-åringar har.

– Redan under den första halvtimmen fick vi insamlat över 2 000 idéer. Den magiska gränsen på 10 000 idéer kanske inte visar sig vara helt orealistisk, säger Koivula.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03