Unga protesterar mot visstidsjobb – fackboss kallar förslaget spya

Arkivbild. Bild: Niklas Tallqvist

Intressebevakare inom ungdomssektorn och byggbranschen kräver att regeringen backar reformen av anställningsskyddet.

Finlands ungdomssamarbete Allians är kritisk mot att arbetsgivare kan få rätt att erbjuda visstidsanställning till personer under 30 år om personen varit arbetslös i tre månader. Enligt organisationens ordförande Elisa Gebhard är det väldigt vanligt med några månaders glapp mellan jobben för unga och nyutexaminerade. Hon har svårt att se hur en lagändrig skulle resultera i något annat än ökad osäkerhet för de unga på arbetsmarknaden.

Allians motsätter sig förslaget, men om det går vidare kräver organisationen att grundlagsenligheten granskas. Enligt grundlagen får ingen särbehandlas på grund av till exempel kön eller ålder utan godtagbart skäl.

– De som är under 30 år betalar skatt på samma sätt som dem som är äldre än 30, varför skulle de inte ha samma rättigheter? säger Gebhard i ett pressmeddelande.

Byggnadsförbundets vice ordförande Kyösti Suokas skriver i sin blogg att regeringens modell varken bygger på fakta eller erfarenhet, snarare på urbana legender eller enskilda människor åsikter.

– De flesta företagen inom byggbranschen är små. Att det skulle finnas ett särskilt stort behov av att säga upp personer på grund av deras personliga egenskaper i små företag är en vanföreställning, skriver han och hänvisar till reformen som regeringens nya spya på arbetstagarna.

fakta

Regeringens förslag

Ett företag ska kunna anställa en under 30-årig person som varit arbetslös i tre månader på viss tid utan den typ av motivering som i dag behövs för en visstidsanställning. Motiveringar till visstidsanställningar kan vara till exempel semestervikariat eller säsongsarbete.

Genom en förändring av arbetsavtalslagen ska det också bli enklare för ett företag med upp till 20 anställda att säga upp en anställd på grund av så kallade personliga skäl.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54