Unga knivmannen i Vallgård fick mera fängelse i Tammerfors

Som sjuttonåring är den dömde Vallgårdsdråparen nu uppe i ett domsaldo på närmare tolv års fängelse. Bild: Emmi Korhonen

Den nu 17-åriga unga man som nyligen dömdes för ett knivdråp i Vallgård i Helsingfors fick på fredagen ytterligare en dom i Tammerfors.

En knapp månad före våldsdådet i Helsingfors hade han i oktober 2020 knivhuggit en 65-årig man i förorten Kaukajärvi sydost om Tammerfors. Mannen som var på väg hem från en karaokekväll uppges ha fått livshotande skador i magen. Enligt experter i rätten skulle mannen sannolikt ha dött om han inte hade fått snabb vård.

Pojken, som då var bara 16 år gammal, hade spårats och frihetsberövats efter dådet, men tingsrätten i Birkaland hade inte ansett att skälen var tillräckliga för att han skulle ha häktats, utan han släpptes fri.

Samma tingsrätt dömde nu honom för dråpförsök och bland annat rånförsök och grov ovarsamhet i trafiken till ytterligare två års och tre månaders ovillkorligt fängelse. Rätten tog hänsyn till att han är ung samt till den dom om drygt nio år han dömdes till efter händelserna i Vallgård. Sammantaget är hans fängelsedomar nu uppe i elva år och sju månader.

Vid knivdådet vid den livligt trafikerade Backasgatan i Vallgård i Helsingfors dödade den dömde tillsammans med två yngre pojkar med knivhugg och sparkar en 19-årig ung man som sålde knark i området.

Källor: Yle, Ilta-Sanomat

Läs också: Över nio års fängelse för 16-åringen som knivhögg en ung man i Vallgård

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning