Unga klimataktivister från 70 länder rullade in i Helsingfors – “Vi har alla samma mål”

Rinora Uka från Finland och Ahmed Sameh från Egypten är intresserade av hur andra länder bemöter klimatfrågorna. Bild: Sofie Fogde/SPT

Kulmen av den internationella klimatkonferensen för skolelever nås på onsdag, på världsmiljödagen, då deltagarna samlas i Helsingfors stadshus för att offentliggöra sina ståndpunkter.

120 elever och 70 lärare från 70 olika länder anlände till Helsingfors på måndagen. Den internationella klimatkonferensen för elever vill synliggöra barns och ungas roll i den globala klimatkrisen. Den pågår från den 29 maj till den 5 juni och startade i Libelits och Joensuu.

Rinora Uka, 17, blev utvald som Helsingfors språkgymnasiums representant på grund av hennes intresse för och engagemang i klimatfrågan.

– Vi har alla samma mål och orsak att vara här. Det är intressant att höra hur man diskuterar klimatet i andra länder och världsdelar. Vi har tillsammans fått diskutera fram gemensamma mål, säger Uka.

– Klimatfrågorna är inte bara de ungas problem, men det kommer att påverka oss mest i framtiden, fortsätter hon.

Uka ber andra unga att vara modiga och prata om ämnet.

– Om vi unga inte bryr oss och får vuxna att agera, kommer ingen annan heller att göra det.

Nya perspektiv

Många av ungdomarna kommer från ställen där klimatfrågorna inte är lika aktuella. 17-åriga Ahmed Sameh från Egypten är en av dem.

– Jag upplever att det är de unga som bryr sig, men det har inte riktigt fått genomslag hemma, säger han.

Ebuka från Nigeria vill gärna se ett liknande skolsystem i sitt hemland som man har i Finland.

– Allt har att göra med utbildningen. Det påverkar i sin tur prioriteringarna som görs i landet. I Nigeria tänker man nästan inte alls på koldioxidutsläppen, säger han.

Ebuka från Nigeria vill utveckla utbildningen i sitt hemland. Bild: Sofie Fogde/SPT

Planterade träd

Under de första dagarna av konferensen har mycket hänt. Bland annat har eleverna planterat träd i Libelits, något som var helt nytt för en stor del av deltagarna. För många lärare var det också en häftig upplevelse.

Träden planterades för att binda koldioxid och på så vis minska utsläppen.

– Vi kan följa med trädens tillväxt via en app. Jag tror att planteringen av träden är vad många kommer minnas i framtiden, säger Håkan Lundgren, lärare på Tornhagsskolan i Linköping.

Lundgrens skola fick förfrågan att vara med och representera Sverige i klimatkonferensen eftersom skolan arbetat aktivt flera år med lärande för hållbar utveckling.

– Jag tackade ja eftersom jag tycker att det här en upplevelse mina elever måste få uppleva, säger Lundgren.

– Jag tror det är viktigt att vi låter de unga agera. Inte bara läsa om, utan också göra saker aktivt. Här har vi planterat skog. Det må vara en symbolisk handling, men i ett större perspektiv gör det skillnad.

Håkan Lundgren, lärare på Tornhagsskolan i Linköping säger att ungdomar måste tillåtas att agera. Bild: Sofie Fogde/SPT

Gemensamt klimatavtal

Klimatkonferensen ordnas av Environment Online (ENO), som är ett globalt skolnätverk som jobbar med miljöfrågor och för hållbar utveckling. Skolnätverket är en av aktörerna som samarbetar kring klimatkonferensen.

Ville Tahvanainen och Siri Joskitt är två av dem som håller i trådarna.

Programmet har varit olika för lärare och elever. Lärarna har till exempelvarit på skogsutflykt och deltagit i föreläsningar om bland annat det finska skolsystemet.

– Eleverna har diskuterat fram ett gemensamt klimatavtal utifrån sex olika grupper. På onsdag kommer de att få offentliggöra det i Helsingfors stadshus, säger Joskitt.

– Vi önskar förstås att fördragets målsättningar får genomslag. År 2026 hoppas vi att klimatmålen har nåtts så bra som möjligt, säger Tahvanainen.

– Det är de här ungdomarna som kommer rädda planeten. Det här är bara början, säger Joskitt.

Ville Tahvanainen och Siri Joskitt är två av de som kordinerar klimatkonferensen. Det har varit långa men roliga dagar. Bild: Sofie Fogde/SPT

Internationell temadag som firas den 5 juni varje år.

Synliggör aktuella klimatfrågor som förorening och den globalauppvärmningen.

Instiftades efter FN:s miljökonferens i Stockholm 1972.

Källa: www.worldenvironmentday.global

Internationell klimatkonferens för skolelever och deras lärare.

Pågår från den 29 maj till den 5 juni.

Ska ge röst åt skolelever i åldern 14-17 år i klimatfrågor.

Startade i Libelits och Joensuu. På måndagen åkte alla med tåg till Helsingfors.

Ordnas i samarbete med Environment online (ENO), städerna Joensuu och Helsingfors, Östra Finlands universitet, Yrkeshögskolan Karelia och olika ministerier i Finland.

Republikens president Sauli Niinistö är beskyddare för evenemanget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning