Unga företagare gör business på att hjälpa nya proffs hitta drömjobbet

Tre Hankenstuderande fick upp ögonen för hur svårt det är för företag att hitta de rätta unga talangerna som ännu inte har en lång meritförteckning, men som däremot har de rätta egenskaperna för jobbet. Behovet låg till grunden för deras business – en talangagentur som utgår från studenternas önskemål.

Rickard Zilliacus, Viktor Bondestam och Jonas Tommila lärde känna varandra vid Hanken där de studerar finansiell ekonomi. För stunden är det paus i studierna eftersom de har viktigare saker för sig, det vill säga de ägnar sig åt sin nygrundade firma, Qasvu, som uppstod då de tre unga männen på nära håll via egna och bekantas erfarenheter, märkte att det fanns en nisch för ett bolag som hjälper företagen att hitta de rätta förmågorna och vice versa; ser till att studerandena får upp ögonen för drömarbetsplatsen som de inte visste existerade.

Trion Zilliacus, Bondestam och Tommila engagerade sig tidigare i finansstudenternas ämnesförening Hankinvest där de fick upp ögonen för att det fanns mycket som inte fungerade då företag var på jakt efter ny personal och studenter var ute efter jobb som passade just dem.

– Det finns mycket lediga arbetstillfällen för stunden, men ofta är det svårt för de nyutexaminerade att hitta de här jobben som ofta marknadsförs genom intetsägande kortfattade platsannonser. Hur ska du då kunna veta om jobbet är rätt för dig och om du skulle trivas på just den arbetsplatsen, förklarar Bondestam som tillsammans med sina affärspartner äger var sin tredjedel i Qasvu Ab.

En annan utmaning då en ung människa är på jakt efter jobb är faktumet att meritförteckningen ännu inte sticker ut i mängden, vilket gör att unga talanger har svårt att sticka ut i rekryteringsprocessen.

– Faktorer som hög ambitionsnivå och stark social kompetens syns inte heller på folks cv och företagen får en drös med platsansökningar av personer som inte alls är lämpade för uppdraget, säger Zilliacus.

Enligt trion väljer ofta nyutexaminerade ekonomer att söka sig till storbolag eftersom de är kända varumärken. Men samtidigt finns många av de intressantaste jobben just nu inom mindre och kraftigt växande bolag som få har hört talas om.

Robert Zilliacus, Victor Bondestam och Jonas Tommila är affärspartner och ägare till nya talangagenturen Qasvu. Bild: Cata Portin

Fångar upp förmågorna tidigt

Affärsidén går ut på att någon av Qasvus timanställda talangagenter redan under studietiden intervjuar studerandena och lär känna hurdan personerna är, till exempel genom att ta reda på vilka kunskaper, personlighetsdrag och målsättningar som hen har.

Sen gör Qasvu likadant med företagen, det vill säga de betalande kunderna, föra att få en uppfattning om vad för slags förmåga bolaget är ute efter. Nästa steg är att man matchar ihop rätt kandidat med rätt jobb.

– Skillnaden mellan oss och traditionella rekryteringsbolag är att vi har skapat en personlig relation till kandidaterna redan under studietiden, medan rekryteringsbolagen hittills har utgått ifrån bolagets behov, vilket har gjort att de arbetssökande säljer sig själva för att få jobbet, förklarar Tommila.

– Men vi gör det i omvänd ordning och börjar med de unga. Därför får vi ärliga svar och vet vad personen innerst inne vill göra i livet. Vi känner den arbetssökandes värderingar och intressen och matchar ihop honom eller henne med ett jobb först då vi har ett anbud som är som gjort för just den kandidaten.

Hittills har Qasvus fokus varit på ekonomiestudenter, men framöver kommer man även att rikta in sig på blivande diplomingenjörer, särskilt inom IT.

Qasvus talangagenter finns i dag i Hanken i Helsingfors och Vasa, Åbo Akademi och yrkeshögskolorna Novia och Arcada. Före sommaren kommer tio nya skolor, bland andra Handelshögskolan i Stockholm, Stockholms universitet, Aalto-universitetet, Turun kauppakorkeakoulu och Metropolia och Haaga Helia.

Bankiren Henrik Andersin har tagit den unga företagartrion under sitt beskydd och därför har Qasvu sina arbetsutrymmen på Andersins kontor med toppläge vid Salutorget.

Vad säger ni till dem som klagar över att dagens unga är för kräsna?

– Företagen har börjat förstå hur de ska locka en ny generation som har vissa förväntningar och önskemål. Vi vet hur man når ut till den här generationen som en del tycker är lite bortskämd och som vill kunna jobba hemifrån ibland eller åka på skidsemester när stunden faller in. Men det är viktigt att minnas att den unga generationen skapar ett stort värde. Se bara på Google som har låtit installera rutschkanor på kontoret för att locka de här förmågorna.

Hur viktigt är det med examen?

– Vissa företag kommer alltid att sätta ett stort värde på formell kompetens, men en generell trend inom den privata sektorn är att krav på magisterexamen blir allt mer sällsynt. Förstås är det alltid positivt med avgångsbetyg från en högskola, men examen kommer inte längre i framtiden att vara ett absolut krav. Många av våra kunder har sagt att utbildningen är mindre viktig. Huvudsaken är att personen fyller andra kriterier som social kompetens och har drive.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03