Ung man medgav dataintrång – ville testa sina hackerkunskaper

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Helsingfors tingsrätt började i dag behandla ett fall där finländska användarnamn och lösenord misstänks ha hamnat i fel händer under åren 2011–2013.

Helsingfors tingsrätt började i dag behandla ett fall där finländska användarnamn och lösenord misstänks ha hamnat i fel händer under åren 2011–2013.

Åklagaren yrkar att en ung man ska dömas till villkorligt fängelse i cirka ett år i fallet. Enligt åklagaren orsakade mannen störningar på olika webbplatser och for sedan iväg med bland annat användarnamn, lösenord och beställningsuppgifter från näthandeln. En del av de över 30 brotten blev bara försök.

Mannen åtalas nu för flera fall av bedrägeri och försök till bedrägeri, i en del av fallen som ung person. Han var 18 år då största delen av brotten begicks. Han medger att åtalen är korrekta och att han kom över en mängd användaruppgifter från olika webbplatser.

Han gick i gymnasiet då brotten begicks. Han sade i rätten att han alltid har varit intresserad av datasäkerhet och nu jobbar inom databranschen. Han säger att han ville testa vad han kan göra.

– Jag vet att jag handlade fel, men jag förstod inte att det kan förorsaka skada, sade han.

I alla fall utom ett är målsägarna samfund, företag inom mediebranschen, kommuner och olika föreningar. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00