Ung man dömd för grovt dödsvållande i trafiken – körde av vägen i fyllan i Esbo

En 24-årig man har blivit dömd till två år och sex månader fängelse i Esbo tingsrätt. Mannen körde av vägen i fyllan med följden att en kvinna som åkte i bilen omkom.

Esbo tingsrätt gav på onsdagen en dom i ett fall som ägde rum i augusti 2015. En numera 24-årig man blev dömd till två år och sex månader fängelse för grovt dödsvållande, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, grovt rattfylleri, fyra fall av grovt vållande av personskada och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet.

Därtill dömdes mannen att betala hundratusentals euro i skadestånd, varav merparten till Försäkringsbolaget If.

Före olyckan hade mannen och hans vänner druckit alkohol hos en av dem i Bemböle i Esbo. Tre av vännerna var män, två kvinnor. I något skede bestämde sig sällskapet för att röra på sig. Mannen satte sig bakom ratten medan de övriga fem tog plats i passagerarsätena. En av kvinnorna i satte sig i famnen på en av männen.

Mannen körde minst 80 km/h på ett vägavsnitt där hastighetsbegränsningen var 40 km/h. Några av passagerarna var rädda och bad honom sakta ner. I något skede tappade mannen kontrollen och bilen åkte av vägen. Bilen krockade med två träd varav det ena gick av.

Kvinnan som omkom i olyckan satt i främre passagerarsätet bredvid mannen. Kvinnan som satt i baksätet i famnen på en av männen skadades allvarligt och fick tillbringa sex veckor på sjukhus och därefter sex veckor i rullstol. Även de övriga passagerarna skadades allvarligt.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning