Ung man dömdes för 5 000 fall av grovt dataintrång

Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Birkalands tingsrätt behandlade på torsdagen fallet där ett flertal överbelastningsattacker riktades mot statsförvaltningen. Åklagaren yrkade på straff för bland annat grov systemstörning samt 5 000 fall av grovt dataintrång för den huvudsakliga gärningsmannen, en ung man.

Enligt åklagaren inträffade överbelastningsattackerna i februari-mars 2016 och drabbade åtminstone riksdagens, flera regionförvaltningsverks, FPA:s samt flera ministeriers hemsidor.

De två andra åtalade personerna var minderåriga då brotten begicks. Enligt åklagaren gjorde de sig skyldiga som unga personer till innehav av hjälpmedel vid nätbrott.

Fallet behandlades under en erkännanderättegång, alltså erkände de åtalade sina brott medan åklagaren yrkade på lindrigare straff.

Den huvudsakliga gärningsmannen dömdes till ett års villkorligt fängelsestraff medan tingsrätten beslöt att inte döma ut några straff till de två andra åtalade med orsak av deras unga ålder.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46