Ung kvinna fastnade mellan metrons dörrar – släpades med tåget några meter

Äldre metrotåg har inte ett lika känsligt system som känner igen om något fastnat mellan dörrarna. Bild: Charlotte Winberg/SPT

Det kunde ha gått galet, men en metroförare upptäckte att en kvinna fastnat med foten i ett metrotåg på tisdagen skriver Helsingin Sanomat.

En ung kvinna fastnade i morse med sin fot mellan metrodörrarna i Mattby i Esbo, skriver Helsingin Sanomat. Kvinnan hade rusat till metron, men hann inte stiga på innan dörrarna slog fast.

Hennes fot fastnade mellan dörrarna och hon släpades med i ett par meter då tåget körde i väg. Lyckligtvis noterade föraren att hon fastnat och då stannade tåget omedelbart. Kvinnan klarade sig utan större skador.

Metrotågen är utrustade med ett system som ska känna igen om någon eller något finns mellan dörrarna då de stängs. Mikko Heikkola, ansvarig vid metrons trafikstyrningscenter, säger till tidningen att systemets känslighet varierar beroende på när metrotåget är tillverkat. Äldre tåg har inte ett lika känsligt system och därför kan mindre föremål fastna mellan dörrarna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning