Ung jakt på det egna jaget

En annorlunda uppväxt. Alexandra-Therese Keinings sökande efter sina rötter är ett tema som återkommer i hennes filmer. Bild: Niklas Tallqvist

Alexandra-Therese Keining uppfostrades av sin mormor och har hela sitt liv grubblat på hur det skulle vara att växa upp i en kärnfamilj. I hennes nya film famlar tre tonårsflickor i en verklighet de känner sig främmande i.

När Alexandra-Therese Keining läste Jessica Schiefauers prisade och Augustbelönade fantasyroman Pojkarna visste hon att hon hade hittat ämnet för nästa film.

– De ungas sökande efter identitet i en verklighet som är så brutal som den är för dagens tonåringar är verkligt intressant skildrad.

– Temat kändes svårt men lusten att förvandla boken till film var omöjlig att bromsa.

I Pojkarna möter vi de tre fjortonåriga flickorna Kim, Momo och Bella. De är nära vänner och tyr sig till varandra när de i skolan får löpa gatlopp mellan pojkar som vill riva av dem blusen och som överöser dem med förnedrande skällsord.

En natt i växthuset smakar de på saften från en okänd växt och förvandlas till sin egen förvåning till pojkar. Plötsligt får de uppleva en helt ny frihet.

Pojkarna kan uppfattas som en film om transpersoner, men också som en film om uppväxt och vänskap.

– Själv tycker jag att de olika lagren i filmen är intressantast, säger Alexandra-Therese Keining.

– När filmen visades i Toronto fick jag olika reaktioner. En lesbisk kvinna fastnade för en bit, en homosexuell man för något annat och en 95-årig dam utbrast att hennes uppväxt varit precis sådan som filmen skildrar.

– Man fascineras av det som passar ens sexualitet.

Tabun om kön

Antalet transsexuella ökar men ingen vet vad det beror på.

– Transsexualitet och könskorrigering är fortfarande tabubelagda ämnen, säger Alexandra-Therese Keining.

– Min förra film, Kyss mig, handlade om samma sak men under tiden mellan Kyss mig och Pojkarna kom inte en enda svensk film som utforskar just den frågan.

När Pojkarna visades under Kärlek & Anarki var filmen slutsåld. En stor del av publiken var till Keinings förvåning vuxna, kanske föräldrar till barn som överväger eller har genomgått könskorrigering.

Livet som ung i dag då – hur tufft är det att vara 14 år nu?

– Det är mycket tuffare än när jag var ung, bland annat på grund av att man så övervakad.

– Och prestationsångesten är betydligt tyngre i dag än för 25 år sedan.

Den vuxna publik som sett Pojkarna har chockats av hur ensamma och utlämnade åt sig själva och sina jämnåriga filmens unga är. Frånvaron av vuxna är uppenbar – föräldrarna har inte tid och lärarna ignorerar mobbning för att de inte vill ta tag i det.

– Det här är en realistiskt skildrad verklighet. Många unga tittare har vittnat om precis samma nonchalanta beteende hos sina lärare, berättar Alexandra-Therese Keining.

Jakten efter rötterna

Alexandra-Therese Keining är utbildad i Los Angeles där hon inledde studierna med att studera konsthistoria och litteratur för att så småningom komplettera med film som huvudämne.

Vilket ord förenar de filmer du vill göra?

– Soulsearching, det vill säga sökandet efter sin själ. Den tematiken kommer jag alltid att återkomma till, säger Keining och tror att intresset bottnar i hennes egen uppväxt.

Pappan dog när hon var spädbarn, mamman var svårt sjuk under hela uppväxten och Alexandra-Therese Keining uppfostrades av sin mormor.

– Alla lever inte i en kärnfamilj och jag fick en annorlunda uppväxt.

– Dynamiken i en kärnfamilj känns väldigt exotisk för mig och jag försöker hela tiden hitta något sammanhang i den.

Vad attraherar dig mest i filmskapandet?

– Balansen mellan att berätta i bild och att bygga en värld med skådespelarna. Samarbetet med skådespelarna är som ett tillstånd och jag får abstinens om perioden mellan filminspelningarna blir för lång.

På gång just nu är en internationell produktion med en Oscarsvinnande skådespelare i en av huvudrollerna. Filmen spelas in i Europa men mer än så kan Alexandra-Therese Keining inte berätta.

– Det är ett fint anbud och utan Pojkarna hade jag inte fått det.

Profil

Alexandra-Therese Keining

Ålder: 39 år.

Familj: Sambo

Karriär: Filmregissör och författare. Har studerat filmregi i Los Angeles. Debuterade som långfilmsregissör med filmen Hot Dog 2003. Andra långfilmen, Kyss mig kom 2011. Debuterade som författare med ungdomsromanen 14 som publicerades 2014.

Aktuell: Med filmen Pojkarna som har finländsk biopremiär 28 oktober.

Senast sedda film: The Lobster, en film jag njöt av.

Film jag gärna återvänder till: Alla filmer av John Cassavetes och Paul Thomas Anderson.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning