Ung formgivare bakom glimmande guldmynt

Mångsysslare. Simon Örnberg är inte främmande för någon form av design, och skapar lika gärna allt från gyllene jubileumsmynt till vattentorn i Vanda. Bild: Leif Weckström

Driften att lära sig nytt driver formgivaren Simon Örnberg. För tillfället arbetar han med att formge ett nytt vattentorn i Vanda. Och han är designern bakom guldmyntet som präglas för att fira Finland.

Skymningen svärtar Laxvarpsviken på Drumsö i Helsingfors, men på avstånd skymtar ljusen från växande Busholmen. Simon Örnberg pekar stolt mot den stiliga bron som förbinder Gräsviken med Busholmen.

– Bron är designad hos oss, säger han. Oss är WSP Design Studio, ett av världens ledande teknikkonsultföretag med 36 500 medarbetare på över 500 kontor i 40 länder.

Örnbergs anspråkslösa arbetsrum ligger längst nere i en lång trist korridor som kantas av små rum med lysrör i taket. Här har ingen snitsat till inredningen sedan huset byggdes på 1970-talet. Örnberg delar rummet och arbetsbordet med en kollega, och killarna jobbar vid var sin dator.

Mindre inspirerande arbetsmiljö får man leta efter, men det påverkar inte Örnberg. Han är uppenbart av den sorten som tänker och funderar jämt på form, format och funktion. Och kille får vi kalla honom för han är inte äldre än 31. På arbetsbordet står en stor låda med vita legobitar, men mest illustrerar Örnberg sina projekt och planer förstås genom att printa formatet i 3D. Som en miniatyrmodell på det blivande vattentornet i Sandkulla i Vanda.

Finlands folk. I stapeln som trillat omkull ingår alla finländare som har fötts sedan 2017. Bild: Myntverket

Däremot kan han inte visa upp sin 3D-version på det gyllene myntet som Myntverket präglar med anledning av Finlands 100-årsjubileum 2017.

– Jag har alltid drivits av lusten att lära mig nytt. När staten utlyste tävlingen om att formge ett guldmynt som utkommer med anledning av 100-årsjubileet, kom utmaningen som på beställning eftersom jag inte har arbetat med mynt tidigare.

Örnberg tog första pris, och det var förresten den fjärde tävlingen som han har vunnit i år antingen ensam eller i samarbete med kollegor. På jobbet uppmuntrar man de anställda att delta i tävlingar på egen tid, men företaget är också aktivt och engagerat i att tävla.

Alla är med på myntet

När Örnberg formgav det vinnande myntet tog han ledigt några dagar, och så föll formerna bokstavligen på plats. Myntet är helt enkelt suveränt i sin gestaltning av ett finländskt folk som firar 100. Vi är alla med på myntet.

– Jag utgick från temat "tillsammans" och ställde mig frågan, "vem är vi", berättar Örnberg och någonstans i hans tankevärld uppkom den demografiska stapeln med befolkningens tillväxt år för år, från 1917 fram till nuet.

– Sedan lät jag stapeln falla omkull, så att alla hundra streck, som representerar ett år i sänder, bildar ett mönster med formen av en 270 graders cirkel som inte sluter sig. Men den runda formen är inte fulländad. På tre avsnitt upplever befolkningstillväxten en svacka, under de första åren av självständighet och inbördeskrig, andra världskriget och så den stora emigrationen till Sverige på 1970-talet. I princip finns alla finländare som fötts sedan 1917 med på myntet.

Andra sidan av myntet är lika fint formgivet, och här har Örnberg utgått från tanken om en finländsk vardag som inte längre fungerar bakom strikt dragna slutna gränser utan genom nätverk och öppenhet.

– Silhuetten över Finland är oskarp och suddig, och symboliken är ett öppet och välkomnande rike.

Vattentorn och digitalt museum

I Simons Örnbergs dator finns utöver planerna på ett vattentorn i Sandkulla, ett projekt som engagerar ett tiotal anställda ingenjörer, arkitekter, landskapsarkitekter och experter på belysning på WSP, också tävlingsförslaget till ett digitalt museum.

Konstmuseet Emma i Esbo förvarar över 5 000 föremål av formgivarparet Rut Bryk och Tapio Wirkkala och man vill gärna bygga till för att kunna ställa ut deras design. Samtidigt är frågan hur man visar en riktigt bred internationell publik deras livsverk. Örnberg klickar upp en 3D-skannad kniv av Wirkkala och illustrerar hur man på ett enkelt sätt kan få en klar bild av knivens uppbyggnad och form.

– På motsvarande sätt kan man i praktiken skildra alla andra föremål. Och efter en virtuell tur i museet landar man förstås i museishoppen som fungerar på nätet.

Och som om gyllene mynt eller virtuellt museum inte räcker, vips klickar han på nytt och så visar Örnberg upp pilotprojektet Blocks som är moduler som tar tillvara solenergi och fungerar som utomhusbelysning.

– Jag drivs av viljan att lära mig nytt men jag vill också skapa nyttiga och användbara grejer. I princip är allting redan uppfunnet. Nu gäller det att skapa nya bättre versioner.

Österbottniska rötter

Simon Örnberg är född och uppvuxen i Karleby. I skolan gillade han matematik, slöjd och teckning men hade egentligen inte funderat på framtiden över huvud taget. Det var slumpen förde honom in i formgivarbranschen.

Efter studentskrivningarna råkade Örnberg googla ordet formgivning och kom in på en nätsida där en skola i Kouvola annonserade att man söker efter elever som vill lära sig formgivning.

– Jag kom in, och tog efter examen i Kouvola sedan magistern vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors. Egentligen leker jag nu med tanken på att fortsätta studera till arkitekt. Men efter sju års tidigare studier, som pappa till två små pojkar och med bostadslån att betala avvaktar jag. Fast jag ska kanske säga, avvaktar ett tag framöver.

Myntverket är ett statligt ämbetsverk, och har sitt upphov i 1860 då ryske kejsaren Alexander II och senaten beslöt att Finland inför egen valuta, finsk mark.

Först utkom den finländska valutan som sedel, 1864 kom mynt, och ersatte slutligen rubeln 1865.

Myntverket är störst i sin sektor i både Norden och Baltikum.

Priset på ett mynt är 529 euro. Upplagan är 3 000 exemplar. Det nominella värdet är 100 euro.

Till sviten hör även 100 mynt som är numrerade.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning