Ung entusiasm kan leda långt

Antti Ronkainen, 22, och Niko Suihkonen, 19, gjorde bägge väl ifrån sig i sina VM-debuter mot Bulgarien i söndags. Men hur långt ung entusiasm kan bära Finland i ett volleyboll-VM späckat av världsstjärnor återstår att se.

Chefstränaren Tuomas Sammelvuo fick inför VM tänka om flera gånger då det gällde att sätta ihop Finlands landslag. Olli-Pekka Ojansivu som varit Finlands främsta anfallsspelare i flera år tackade tidigt i somras nej till VM med hänvisning till familjen. Antti Siltala och Niklas Seppänen som båda varit med i landslagssammanhang länge är skadade. Skadeproblem har också mittblockarna Tommi Siirilä och Markus Kaurto dragits med, men båda är ändå med i VM-truppen.

Av den 14-man starka spelartrupp som ska slåss om att ta sig vidare från gruppspelet i Varna, Bulgarien, har fem erfarenhet från VM i Polen för fyra år sedan. Men flera av de yngre i laget har knappt ens landslagserfarenhet från vuxenmatcher förr.

Någon större respekt mot de bulgariska stjärnorna kände ändå inte ungdomarna Antti Ronkainen och Niko Suihkonen i söndags. Ronkainen fick spela från start i matchen som Bulgarien visserligen vann med 3-0, men som med lite större tur och lite mera erfarenhet kunde ha renderat Finland åtminstone en setseger. Ronkainen spelade hem 7 poäng i matchen, bara ett mindre än mittblockaren Sauli Sinkkonen och tre mindre än Finlands främsta anfallsspelare Urpo Sivula.

Den bristande erfarenheten märktes sedan i både serve och servemottagning som bägge lämnade en del övrigt att önska. Men de bristerna gällde inte bara för Ronkainen utan för hela laget.

Också Suihkonen spelade piggt och vågade sig på vassa avslut. Alla avslut lyckades inte, men viljan fanns där. Också Sakari Mäkinen, 23, gjorde väl ifrån sig när han fick spela.

De unga spelarna visar en entusiasm och en spelglädje som behövs också då det går sämre i en match. Det de saknar är säkerhet och erfarenhet och det ställer i sin tur krav på de äldre spelarna i laget. Självsäkerhet torde de ändå ha fått i öppningsmatchen mot Bulgarien och det är bara att hoppas att herrlaget nu har en sammansättning som bär vidare från gruppen.

Hur det är mäts härnäst på fredagen då ett relativt okänt Kuba står för motståndet.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00