Undervisningsministern föreslår slopat barnbidrag till familjer som inte tar vaccin

– Små barn kan inte själva bestämma över sin egen hälsa. Föräldrarna bär ansvaret. Tvång och skyldigheter är sista utvägen, men frågan är om inte den gränsen har passerats, säger undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen och kastar fram slopat barnbidrag och indragna familjeförmåner till vaccinationsmotståndare. Bild: Lehtikuva/Mesut Turan

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) är redo att ta till hårda åtgärder för att få upp vaccinationsgraden. En möjlighet vore att endast betala ut barnbidrag och andra familjeförmåner till de föräldrar som låter vaccinera sina barn.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen ser det som nödvändigt att hitta sätt att trygga vaccinationsgraden så att barn och hela befolkningen skyddas från smittsamma sjukdomar som går att förhindra med vaccin.

– Att låta bli att ta vaccin är ingen privat angelägenhet. Om föräldrarna inte låter vaccinera sina barn, går flockimmuniteten förlorad, och till exempel små barn som på grund av sin ringa ålder inte har kunnat vaccineras, insjuknar, säger Grahn-Laasonen i ett pressmeddelande.

Merparten av de finländska barnen vaccineras i enlighet med det nationella vaccinationsprogrammet, men vaccinationsgraden har på vissa håll sjunkit oroväckande. Till exempel MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund, ges i vissa områden till endast 75 procent av barnen. För att uppnå ett tillräckligt flockskydd krävs att 95 procent vaccineras.

– Det finländska vaccinationsprogrammet skyddar i synnerhet barn från allvarliga sjukdomar. Vaccinen bekostas ur statsbudgeten på samma sätt som socialförmåner och familjeförmåner. Tack vare ett omfattande vaccinationsprogram har farliga smittosamma sjukdomar och följdsjukdomar försvunnit från Finland. Då vaccinationsgraden går ner återvänder sjukdomarna, vilket framgår av mässlingepidemin i Österbotten, säger Grahn-Laasonen och efterlyser diskussion om åtgärder för att råda bot på problemet.

– Små barn kan inte själva bestämma över sin egen hälsa. Föräldrarna bär ansvaret. Tvång och skyldigheter är sista utvägen, men frågan är om inte den gränsen har passerats, säger undervisningsministern.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning