Undersökning: Var femte lider av dålig inomhusluft på jobbet

Inomhusluften upplevs som sämst bland anställda i social– och hälsovårdsbranschen, utbildningssektorn och transportbranschen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Anställda upplever att inomhusluften är sämre än mellanchefer och chefer gör.

Över var femte (22 procent) säger att inomhusluften på deras arbetsplatser är ganska eller väldigt dålig, enligt en undersökning som Tjänstemannacentralorganisationen STTK låtit göra.

Inomhusluften upplevs som sämst bland anställda i social– och hälsovårdsbranschen, utbildningssektorn och transportbranschen. Ju större organisation är, desto vanligare är problemet.

Dålig inomhusluft kan bland annat bero på dålig ventilation, damm, fuktskador eller på att det är för varmt.

– Det som är alarmerande är att var fjärde säger att man inte vidtagit åtgärder trots problemen. Enligt de tillfrågade beror det här på att arbetsgivarna nonchalerar problemen, säger Katarina Murto, STTK:s intressebevakningschef i ett pressmeddelande.

Trygga och hälsosamma arbetsutrymmen ökar på arbetstagarnas motivation och minskar på sjukskrivningarna. Därför uppmanar STTK att man regelbundet undersöker inomhusluften på arbetsplatserna och att man strävar efter att snabbt åtgärda eventuella problem.

Undersökningen gjordes i juni och juli av Aula Research. I den deltog 2 032 arbetstagare runtom i Finland.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning