Undersökning: Fetma kan förkorta livslängden med tio år

Enligt de nya forskningsresultaten ökar risken att dö som under 70-åring avsevärt då midjelinjen växer.Bild: Kristoffer Åberg

Fetma kan minska på den förväntade livslängden med upp till tio år. Det uppger en omfattande forskning. Enligt undersökningen är den förväntade livslängden för personer med övervikt i genomsnitt ett år kortare än hos normalviktiga personer.

Resultaten som universitetet i Cambridge har kommit fram till skiljer sig från tidigare undersökningsresultat, som visade att lindrig fetma inte påverkar livslängdsförväntan. Enligt de nya forskningsresultaten ökar risken att dö som under 70-åring avsevärt då midjelinjen växer. Personer som lider av svår fetma dör med 50 procents sannolikt innan de fyllt 70.

I undersökningen granskades sammanlagt hälsoinformationen för fyra miljoner människor från fyra olika världsdelar. Undersökningen uppges ha varit den mest omfattande utredningen inom fetma och dödlighet.

Resultaten publicerades i den medicinska tidskriften Lancet. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00