Undersökning: Få finländare avstår från kött – dubbelt så hög andel svenskar äter vegetariskt

82 procent av finländarna under 40 uppger att de äter alla sorters kött, visar en undersökning. Bild: Mostphotos

Fyra av tio finländare uppger att de försöker äta mindre kött än tidigare, men hela 82 procent uppger att de äter alla sorters kött. Det visar en färsk enkätundersökning.

Finländarna är hängivna köttätare jämfört med till exempel svenskarna, visar en färsk enkätundersökning som livsmedelsteknologiföretaget Picadeli låtit utföra i fyra länder: Finland, Sverige, Tyskland och Frankrike.

Av de tillfrågade finländarna under 40 år uppgav hela 82 procent att de äter alla sorters kött, vilket är en högre andel än i något av de andra undersökta länderna. Helt veganskt äter däremot bara två procent av de svarande i Finland, medan fyra procent följer en vegetarisk diet. Lägger man till fisk på menyn är andelen som följer dieten fem procent.

I Sverige är andelen som äter vegetariskt klart högre. Här uppger sig 13 procent följa en vegetarisk eller vegansk diet, och ytterligare tio procent äter dessutom fisk men inte rött eller ljust kött. Också i Tyskland uppger en större andel, elva procent av de svarande, att de äter veganskt eller vegetariskt. I Frankrike ligger andelarna däremot närmare Finland.

Fyra av tio svarande i Finland uppger att de försöker minska på sin köttkonsumtion, och en nästan lika stor andel uppger att de inte har någon sådan strävan. I de andra undersökta länderna är andelen som vill minska köttkonsumtionen högre, och högst är den i Frankrike med 57 procent av de svarande.

Av dem som vill minska sin köttkonsumtion uppger största delen klimat- och miljöskäl som den främsta orsaken, men också hälsa och djurens välmående uppges av många som skäl för att äta mindre kött. I Finland är det fler som uppger klimat och hälsa som skäl än i vissa av de andra länderna.

Enkäten riktade sig till personer i åldern 18–39, och sammanlagt intervjuades 4 000 personer i de fyra länderna. Undersökningen utfördes av YouGov i januari i år på uppdrag av Picadeli.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning