Underligt hemlighetsmakeri

Riksdagsledamöterna har en hel del besökare. Plenisalen är förbjuden mark för andra än ledamöterna. Bild: Lehtikuva/Anni Reenpää

Riksdagens hemlighetsmakeri kring besökare ökar inte förtroendet för förvaltningen och politiken.

Riksdagens förvaltning har agerat mycket märkligt när det gäller uppgifter om besökare i riksdagen.

För tre år sedan bad både Svenska Yle och föreningen Avoin ministeriö (Öppet ministerium) att få tillgång till information om vem som har besökt riksdagen. Tanken var att se om det berättar om lobbning eller annat som är intressant ur samhällelig synvinkel. Svaret blev nej.

Det ledde till en lång rättsprocess där Högsta förvaltningsdomstolen för ett knappt år sedan konstaterade att uppgifterna bör ges ut, med vissa klara undantag som bland annat gäller säkerhet och internationella relationer.

Medan processen pågick ändrade riksdagen sin praxis och gick in för att dagligen förstöra uppgifterna om besökarna. Ungefär samma praxis har statsrådet, men skillnaden är att statsrådet aldrig sammanställer några listor över besökarna.

Svenska Yle och Avoin ministeriö ville helst ha uppgifterna i elektronisk form, vilket inte heller var möjligt. I tisdagens Helsingin Sanomat säger riksdagens förvaltningsdirektör Pertti Rauhio att man får komma och granska listorna till pappers i riksdagen innan dagens uppgifter har förstörts. Men inte heller det lyckades. Avoin ministeriös representant fick inte i tisdags se vem som hade besökt riksdagen den dagen.

Det är svårt att uppfatta riksdagens agerande som något annat än ett obstruerande mot HFD:s beslut och samtidigt mot hela öppenhetsprincipen trots att säkerhetschefen motiverar det med integritetsskydd.

Intresset för besökarna beror på att lobbandet fullständigt har exploderat i Finland under de senaste åren. Intresseorganisationer och företag har alltid lobbat. Nu har vi dessutom flera företag med många anställda som sköter lobbandet professionellt och mot betalning. Utan krav på insyn.

Också lobbningsföretagen efterlyser ett register.

Tilliten till politiker och förvaltning stärks inte av riksdagens agerande. Det är ytterst beklagligt.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning