Underhållande mansplaining

På spåret-domaren Fredrik Lindströms föreställning var välbesökt i Helsingfors.Bild: www.morgannorman.com

En humoristisk föreläsning, eller en föreläsande ståuppföreställning. Så kunde Fredrik Lindströms scenföreställning som turnerat i Svenskfinland beskrivas.

En afton med Fredrik Lindström, Savoy 13.3

Fredrik Lindström har många järn i elden och kan titulera sig allt från programledare till författare och komiker – populärhistoriker kallar han även sig själv. Lika mångsidigt svårdefinierbar är scenföreställningen En afton med Fredrik Lindström, en blandning av föreläsning och ståupp med inslag av högläsning ur böcker i hans skönlitterära produktion.

Resultatet är inte hejdlöst roligt, på det där sättet som de skickligaste ståuppkomikerna kan få publiken helt förstörd av skratt. Snarare är det stabilt och lågintensivt underhållande, och trots ordsvallet inte högt tempo, snarare är kurvan böljande med sina toppar och dalar. Ibland är det intressantare, ibland stampar det mera på stället. Det hänger förstås ihop med Lindströms scenpersonlighet, som snarare är den malande professorstypen än den energiskt utlevande ståupparen. Och Lindströmtypen har helt klart också sin komik, liksom hans vankande av och an på scenen nästan får effekten av en hypnotisk pendelrörelse. Mansplainare behöver heller ingen kalla honom, för det gör han själv, med nödvändig självdistans. Relationen till publiken är också distanserad; här behöver ingen vara rädd för att bli utpekad, men lamporna är på i salen vilket kanske säger något om den sorts publikkontakt Lindström föredrar.

Nittio minuter anges föreställningen vara på förhand, men är i själva verket omkring hundra, kanske för att den är rätt generöst anpassad till en finlandssvensk publik. Och i Lindström har alla finlandssvenskar som irriterar sig på svenskars okunnighet om "oss" en allierad idealsvensk. Han har koll på sin östsvenska och vad "vi" tycker om "dem", vilket han visar på olika sätt, bland annat genom att plocka poäng på svenskars dåliga allmänbildning i största allmänhet (finlandssvenskar har med andra ord ingen anledning att känna sig särskilt förolämpade).

I föreställningens final och höjdpunkt briljerar Lindström som språk- och dialektimitatör, och tar även in norskan, detta språk med alla sina lustiga ord och uttryck. Här, och på många andra ställen i föreställningen, fungerar Lindström som folkbildare och upplyser om vad som bara är myt, och vad som faktiskt är på riktigt existerande ord och uttryck i norskan. Också en del annan begrundansvärd kunskap får man med sig från föreställningen, om hjärnan och hur irrationellt känslostyrda vi är till exempel, i motsats till vår självbild som rationella förnuftsvarelser.

Malin Slotte TV-redaktör

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42