Det blir en orolig vår – i värsta fall klyvs Europa mitt itu

Bild: Wilfred Hildonen

Tudelning med invandringen som skiljelinje ser vi i valen i Finland och Danmark och troligen också i EU-valet. Det blir en orolig vår.

Det är valsöndag i Finland och jag är på väg till jobbet. Väntar mig en spännande kväll och det blir en veritabel nagelbitare om regeringsmakten. Jussi Halla-aho, Sannfinländarnas ledare, säger redan tidigt på kvällen att partiet kommer att klättra. I ett skede har hans parti lika många mandat som ettan SDP och för en stund har Halla-aho regeringsmakten inom räckhåll. Ett enda mandat skiljer till slut de två partierna åt.

Under tiden utspelar sig helt andra scener i Danmark. Också där pågår en valrörelse även om den ännu inte är officiell. Före den 17 juni måste statsminister Lars Løkke Rasmussen (borgerliga Venstre) utlysa val. Stalltipset är att det läggs i samband med EU-valet den 26 maj. Det skulle spara tid och resurser, och dessutom dra upp intresset för EU. Men det är spekulationer än så länge.

Just när jag är på väg ringer min dotter från Köpenhamn. Hon har tillbringat dagen i stadsdelen Nørrebro, hennes favorittillhåll med vännerna. Hon berättar om en dag med flanerande i butiker och hygge på kaféer. Nu är hon på väg hem. Så fylls himlen plötsligt av helikoptrar.

– Jag tror det har hänt något, säger hon.

Det som börjar som en demonstration utvecklar sig till ett våldsamt upplopp som polisen försöker få kontroll över med hjälp av tårgas. Videofilmer visar tumult och kaos, containrar sätts i brand, flera personer anhålls.

I centrum står provokatören Rasmus Paludan. Han är en kontroversiell och starkt islamkritisk advokat med ett eget parti, Stram kurs. Han uppger sig vara en yttrandefrihetens förkämpe.

Denna söndag provocerar han genom att mitt i de invandrartätaste delarna av Köpenhamn skymfa Koranen. Tidigare har han bränt muslimernas heliga skrift men så långt hinner han inte den här gången förrän motdemonstranterna går till attack.

Paludan provocerar och lyckas i sitt uppsåt. Marginaliserade ungdomar med muslimsk bakgrund löper amok.

Statsvetaren Karina Kosiara-Pedersen vid Köpenhamns universitet är specialiserad på valkampanjer och hon är tveksam till om Paludans provokation är ett utstuderat valjippo.

– Men helt klart har han ett politiskt budskap och är ute efter att sätta invandringen på dagordningen, säger hon till HBL.

Det lyckas han med. Polisen tar emot mängder av samtal från bekymrade köpenhamnare. Oroligheterna sprider sig till andra delar av staden, bland annat Christiania och Amager. Allt medan Paludan planerar fler demonstrationer. I går spärrades delar av Nørrebro av i jakten på en bomb. Särskilda straffzoner har införts, där straffen är strängare för de brott som begås.

Utlänningspolitiken har länge varit en nyckelfråga i Danmark. Det nya inför det här valet är att den överlägsna gallupettan Socialdemokratiet intagit en mycket stramare hållning till invandringsproblematiken än tidigare.

Frågan är om det har normaliserat den hårda tonen och att tilltag som Paludans förskjuter åsiktspositionerna ytterligare.

Populistpartiet Dansk folkepartis grand old lady Pia Kjaersgaard var snabbt ute på Twitter med att fördöma dem hon kallar "förhärdade unga":

"Har deras raseri och våld över huvud taget något med Paludan att göra? Eller är det bara hat mot Danmark? Kasta ut dem ur Danmark."

Också statsminister Lars Løkke Rasmussen twittrade men i andra tongångar:

"Tar kraftigt avstånd från Paludans meningslösa provokationer, som inte har annat syfte än att så split. Låt inte nedsättande handlingar riktade mot bestämda grupper i Danmark ödelägga vår sammanhållning."

Sammanhållning, skriver han. Jag är illa rädd att den tudelning vi ser i Finland och i Danmark riskerar att upprepas i EU-valet. Så sent som förra veckan skrev Sannfinländarna och Dansk folkeparti på ett intentionsavtal med den italienska populistledaren Matteo Salvini om att bilda en ny grupp i EU-parlamentet.

I värsta fall klyvs Europa mitt itu.

Det blir en orolig vår.

Lena Skogberg Biträdande ansvarig utgivare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning