Under 3,5 procent av inresande till Åland låter testa sig

Bild: Aleksey Andreev/Mostphotos

Förra veckan coronatestades 289 av 8 405 inresande till Åland. Enligt chefsläkare Anders Westermark tyder det på att många som borde ha låtit testa sig inte har gjort det.

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, har under förra veckan utfört en del hälsokontroller som krävs enligt den förnyade smittskyddslagen. En del tid har gått åt till att kartlägga hur arbetet med hälsokontrollerna ska gå till, eftersom ÅHS inte har tidigare erfarenhet av arbetet i fråga.

Kontrollerna kommer enligt chefsläkare Anders Westermark att hållas enligt personella resurser, men redan den här veckan ska kontrollerna vara fler till antalet än under förra veckan.

ÅHS har en arbetsgrupp som flyttar sig mellan de olika hamnarna och flygplatsen.

– Vi gör så mycket som resurserna tillåter, säger Westermark.

Vad har ni gjort för att inresande ska veta om de ska söka sig till testning eller inte efter ankomst?

– På färjorna delas det ut en broschyr där det står vad som gäller. Och när hälsokontrollerna utförs framgår det tydligt att personalen som är klädd i gula västar är från ÅHS, säger Westermark.

Ännu den här veckan utför gränsbevakningen gränskontroller och därefter ger de handräckning åt ÅHS, som blir ledande myndighet, genom att stöda hälsokontrollerna.

– De här två första veckorna är det fråga om ett överlappande system. ÅHS har ett digert arbete framför sig, säger Kim Westman, stationschef på gränsbevakningen.

– I praktiken innebär det att vi hjälper till med att styra trafiken. Vi har befogenheter att hålla personer kvar på plats vid behov, säger han.

Missförstånd

Att gränsbevakningen sedan måndagen den 12 juli har bett en del inresande att visa upp vaccinationsintyg betyder inte att det är gränsbevakningen som under de här två veckorna utför hälsokontrollerna.

– Vi har bett om vaccinationsintyg eftersom en full vaccination i sig från och med förra veckans måndag är ett godtagbart skäl för att tillåtas resa in i landet, säger Westman.

Den här veckan ställs alltså den frågan både vid gränskontrollerna och vid de hälsokontroller som ÅHS står för.

Kapacitet finns

Testerna kopplade till inresa sköts av den privata hälso- och sjukvårdskliniken Medimar i Mariehamn. Testning kopplat till sjukdomssymtom sköts fortsatt av ÅHS. Medimars vd Mathias Grunér säger att de hade väntat sig bli tvungna att testa fler inresande.

– Vi kan ta 600 test per dag, till och med flera, men vi hoppas ju att så många inte behövs, säger Grunér.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning