Undantagstillståndet i Nousis fortsätter minst två veckor

Bild: Lehtikuva/Kirsi Kanerva

Rörläckan som tros ligga bakom magsjukeepidemin i Nousis har blivit reparerad. Nästa steg är rengöring av vattenledningarna med klor.

Invånarna i Nousis i Egentliga Finland uppmanas fortsätta koka sitt mat- och dricksvatten, trots att rörläckan där förorenat vatten kommit in i vattenledningarna har blivit reparerad. Undantagstillståndet har pågått sedan början av förra veckan.

Myndigheterna förbereder omfattande rengöring av vattenledningarna med klor. Rengöringen väntas ta 1–3 dygn och medan den pågår är vattnet avstängt. Efter rengöringen uppmanas allmänheten fortsätta koka vattnet i minst två veckor.

– Folk är så klart ledsna, men de flesta har tagit det med jämnmod. Vi har fått väldigt lite aggressiv respons, säger Kaisa Nivola, chef för miljöhälsovården.

Ytterligare sjukdomsframkallande patogener har upptäcks i patientprover. Upp till 350 personer uppges ha drabbats av magsjukeepidemin hittills.

– Det förekommer också normal magsjuka i Nousis, men de avföringsprover som vi granskat har innehållit flera patogener, vilket tyder på förorenat vatten, säger Nivola.

På grund av att vädret har blivit kallare har vattenutdelningen flyttats in till brandstationen. Vattentankens kran frös i kylan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning