Undantag för Bahta – kan tävla i VM

Meraf Bahta. Bild: Olivier Morin/Lehtikuva

Svenska friidrottsförbundet frångår sin egen antidopningspolicy och väljer att inte förlänga Meraf Bahtas avstängning på ett år.Därmed kan löparstjärnan tävla i VM i Doha i höst.

Bahta stängdes av i ett år av Riksidrottsnämnden, men riskerade att stängas av ytterligare ett från landslaget.

Friidrottsförbundet har sedan 2014 en antidopningspolicy som innebär att idrottare som döms för dopningsbrott kan få sin avstängning dubblad.

Det slipper Meraf Bahta.

"Varje situation är unik"

Hennes avstängning från 1 september 2018 till 31 augusti 2019 kvarstår.

"Varje situation är unik och styrelsen bedömde att det inte finns skäl att utöka avstängningstiden i det här fallet, utan följer i stället den bedömning som Riksidrottsnämnden gjort gällande lämplig avstängningstid", säger ordföranden Johan Storåkers i ett pressmeddelande.

Beskedet gör att Bahta kan tävla i VM i Doha med start 27 september.

Det var sommaren 2018 som det blev känt att Meraf Bahta vid tre tillfällen under tolv månader hade brutit mot idrottens antidopningsreglemente gällande vistelserapportering.

Policyn har reviderats

Friidrottsförbundet skriver att antidopningspolicyn har reviderats ett antal gånger, bland annat i vintras. Då ansåg man att policyn behövde förtydligas gällande skillnader mellan substansdopning och andra avstängningar, likt Bahtas.

"Fördubblad avstängning från landslaget kvarstår som en disciplinåtgärd, men riktas särskilt mot substansdopning. I övriga fall kan styrelsen besluta att den straffsats som utdömts av dömande instans ska gälla", skriver förbundet.

Fallet är fortfarande inte slutgiltigt avgjort eftersom Riksidrottsnämndens dom kan överklagas till Idrottens skiljedomstol (Cas).

2018

26 juli: Aftonbladet avslöjar att Meraf Bahta har tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet inom ett år och misstänks för brott mot dopningsreglerna.

5 augusti: Bahta tillåts springa i EM, säger förbundskapten Karin Torneklint på en presskonferens dagen före första tävlingen.

7 augusti: Bahtas tredje prick i vistelserapporteringssysmet kvarstår, efter beslut av dopingkommissionens jurister.

8 augusti: Bahta tar EM-brons på 10 000 meter.

11 augusti: Bahta stryker sig från 5 000 meter på EM och reser hem till Sverige.

20 oktober: Bahta gör comeback och sätter nytt svenskt rekord på 10 kilometer landsväg i en tävling i Norge.

11 november: Riksidrottsförbundets dopningskommission lämnar vidare ärendet till dopingnämnden för bestraffning. Dopingkommissionen rekommenderar ett års avstängning för Bahta.

14 november: Bahta tar time out från allt tävlande.

2019

4 januari: Dopingnämnden friar Bahta.

24 januari: Dopingkommissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg berättar för P4 Väst att man lämnat in en överklagan.

24 juni: Riksidrottsnämnden stänger av Bahta i ett år. Avstängningen gäller retroaktivt från 1 september 2018 fram till den 31 augusti 2019.

4 juli: Svenska friidrottsförbundet meddelar att man inte förlänger avstängningen mot Bahta – som därmed är fri att tävla i VM i höst.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning