UM:s nya rekommendation: Var försiktig då du planerar dykresan till Indonesien

Fredagens jordskalv och tisdagens efterskalv drabbade främst den indonesiska ön Sulawesi. Bild: Lehtikuva/AFP/Jewel Samad

Utrikesministeriet har uppdaterat sina reserekommendationer för Indonesien och uppmanar finländarna att undvika framför allt centrala Sulawesi.

Efter jordskalven på den indonesiska ön Sulawesi har antalet reseanmälningar till Utrikesministeriet skjutit i höjden.

– Så brukar det oftast gå då något händer, folk aktiverar sig att anmäla sina resor. Därför har vi fått in en hel del reseanmälningar från Indonesien den här veckan, säger Hanna-Liisa Peltoniemi på Utrikesministeriets avdelning för konsulära tjänster.

Ministeriet har uppdaterat sina rekommendationer under onsdagen och uppmanar bland annat finländarna att undvika de centrala delarna av Sulawesi. Även i norr lönar det sig att iaktta försiktighet och höra sig för med lokala researrangörer och hotell innan man reser dit.

– I norr finns en del orter som är populära bland dykare, säger Peltoniemi.

På ön Bunaken utanför Manado finns bland annat dykcentret Living Colours som lockar många finländare. Det finländska paret Mia och Jaakko Aalto som driver centret har ändå inte märkt något av jordbävningen.

– Här är fortfarande tryggt att vara, vi har inte påverkats alls. Jordskalvet har eventuellt fått några av våra gäster att ändra sina reseplaner, men det är allt, säger Mia Aalto i telefon från Indonesien.

Ministeriet avråder i synnerhet från resor till staden Palu och distrikten Donggala, Mamuju Utara, Sigi och Parigi Moutong i centrala Sulawesi, även om där enligt Peltoniemi finns få turistorter som lockar finländare.

Icke-nödvändiga resor ska inte heller göras till norra Lombok, inklusive berget Rinjani.

Gili-öarna nordväst om Lombok anses däremot vara trygga till skillnad från tidigare rekommendationer.

Peltoniemi uppmanar även turister att undvika att röra sig nära vulkanen Gunung Agung på Bali eftersom den fortfarande är aktiv.

Utrikesministeriet har efter skalvet fått tag på alla finländare som befinner sig i Indonesien och som gjort reseanmälan. Enligt Peltoniemi är alla välbehållna.

Jordskalvet som inträffade på ön Sulawesi i fredags hade en magnitud på 7,5 och utlöste en tsunami som svepte in över land med flera meter höga vågor. Natten mot tisdagen inträffade ytterligare två skalv, det ena med en magnitud på 5,9 och det andra med en magnitud på 6,0.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46