Våldsam Umeåbrand under kontroll

Man beräknar att ett halvt kvarter i de centrala delarna av staden är mer eller mindre förstörda. Bild: TT / Lehtikuva/Samuel Pettersson

Storbranden i centrala Umeå är nu i det närmaste under kontroll. Under morgontimmarna arbetade räddningstjänsten fortfarande med att släcka några enstaka glödhärdar.

Ett halvt kvarter har förstörts av den kraftiga branden.

– Vi har ett litet område i fastigheten kvar under bevakning där vi inte kommit åt att frilägga. Vi ser inga lågor men vi måste frilägga för att se att det inte kan ta sig igen, säger Christer Björkman, brandingenjör vid räddningstjänsten, till nyhetsbyrån TT.

Elden bröt ut vid halvsjutiden i går kväll svensk tid i ett gårdshus i trä bredvid Druidgården på Storgatan.

– När vi kom förbi såg vi lågor som slog ut från ett fönster på bottenvåningen och det var ordentligt med rök. Min make knackade på och de som bodde där kom ut, säger kvinnan som larmat om branden till Västerbottens-Kuriren.

Bara kort tid senare brann det våldsamt i byggnaden och elden spred sig snabbt till takkonstruktionen via ventilationen, där det bildades rökgas, vilket gjort nattens släckningsarbete svårt.

Byggnadskonstruktörer kommer under förmiddagen till platsen för att bistå i det fortsätta släckningsarbetet.

– Vi har lagt på mycket vatten på vinden och det har varit en kraftig brand. Nu vill vi säkerställa att vi kan skicka in personal i den översta konstruktionen, säger Christer Björkman.

Branden påverkar bland annat verksamheten vid Vattenfalls kontor med omkring 300 anställda. Lokalerna skadades i samband med branden och företagets nattpersonal fick evakueras. Arbetet vid Vattenfalls kundservicecentral flyttas tillfälligt till Trollhättan, enligt Västerbottens-Kuriren.

Flera gator i området har spärrats av för trafik och man beräknar att ett halvt kvarter i de centrala delarna av staden är mer eller mindre förstört.

Inga personskador har rapporterats. Vad som orsakade till branden är fortfarande oklart.

– Vi vill inte spekulera i det i det här tidiga skedet. Vi avvaktar den tekniska undersökningen och vår egen innan man kan uttala sig om det, säger Christer Björkman. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning