UM: Turkiets ambassadör förhåller sig allvarligt till Albayraks dom

Den turkiske ambassadören Adnan Basaga är orolig över de finsk-turkiska relationerna och berättade för Utrikesministeriet om vilka möjligheter det finns att få domen rättad. Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Ambassadören är orolig över att fallet kan skada Finlands och Turkiets relationer.

Finland har förmedlat sin allvarliga oro över den finländska journalisten Ayla Albayraks fängelsedom till Turkiets ambassadör i Helsingfors.

Utrikesministeriet kallade upp ambassadör Adnan Basaga för att diskutera fallet.

Ambassadören förhöll sig mycket allvarligt till situationen, förstod oron och var också oroad över att fallet kan skada relationerna mellan Finland och Turkiet, säger statssekreterare Peter Stenlund till FNB.

Enligt Stenlund berättade ambassadören om vilka möjligheter det finns att få domen rättad inom ramen för det turkiska rättssystemet.

Albayrak har i Turkiet dömts till två års och en månads fängelse för en artikel i Wall Street Journal i augusti 2015. Hon befinner sig i New York och dömdes till fängelse i sin frånvaro.

Albayrak kommer att överklaga domen. Hon är både finländsk och turkisk medborgare.

Europarlamentariker kräver att domen hävs

Flera finländska europarlamentariker kräver att Turkiet ska häva Albayraks fängelsedom.

I går kväll hade åtminstone tio finländska EU-parlamentariker undertecknat ett brev som EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) författat och där man kräver att domen mot Albayrak hävs och att de fängslade journalisterna i Turkiet friges. Brevet har skickats till alla medlemmar i EU-parlamentet för att samla namnunderskrifter.

Brevet skickas till Turkiets justitieminister och landets EU-ambassadör.

Även internationella pressinstitutets (IPI) Finlandsavdelning fördömer Albayraks fängelsedom. Enligt den saknar domen grund. Enligt IPI sitter över 150 journalister för närvarande fängslade i Turkiet. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning