UM publicerade bilder från Kabul – här arbetar de finländska soldaterna

Det är mycket svårt att få in alla på flygplatsen som ska evakueras, bekräftade utrikesminister Pekka Haavisto på tisdagens presskonferens. Bild: Utrikesministeriet

Den finländska trupp som befinner sig i Afghanistan arbetar på och nära intill flygplatsen i Kabul för att underlätta evakueringar. Det är ändå oklart om Finland kommer att lyckas evakuera alla i tid.

Den trupp finländska soldater som för tillfället befinner sig vid Kabuls flygplats i Afghanistan fortsätter sitt arbete för att skydda de finländska tjänstemännen på plats och underlätta evakueringarna.

Utrikesministeriet publicerade bilder från flygplatsen på onsdagen.

Totalt 298 afghaner som arbetat för Finland i Afghanistan har lovats skydd i Finland. Bild: Utrikesministeriet

Sammanlagt har Finland hittills lyckats hjälpa omkring 250 personer som behövt hjälp att ta sig ur landet. Bild: Utrikesministeriet

De finländska soldaterna anlände till Kabul i lördags. Bild: Utrikesministeriet

Dagen innan höll ministeriet en sen presskonferens om evakueringsoperationen. Under presskonferensen meddelade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) att Finland ökar antalet afghaner som evakueras till Finland.

Tidigare hade regeringen beslutat att totalt 170 afghaner som arbetat för Finland i Afghanistan, inklusive deras familjer, skulle få skydd i Finland. Nu har antalet höjts till 298.

Haavisto bekräftade även att evakueringsoperationen är svår att genomföra.

Enligt honom finns det en risk att Finland inte kommer att lyckas evakuera alla i tid. Talibanerna har meddelat att utländska trupper måste lämna landet senast vid augusti månads slut.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning