Ulvaeus vill ta "Mamma mia" till New York

Bild: EPA/HENNING KAISER

I Stockholm har föreställningen ”Mamma mia! The party” blivit en jättesuccé.Nästa steg för Björn Ulvaeus är att ta showen till London och därefter kanske New York och Hamburg.

Kombinationen mat, dryck och show i Abba-musikens tecken har varit ett vinnande koncept. Publiken har strömmat till för att få vara en del av Nikos Taverna där den interaktiva föreställningen äger rum på Tyrol på Gröna Lund. Succén har gjort att initiativtagaren Björn Ulvaeus nu vill sprida konceptet och London är det första av flera tilltänkta mål.

– Jag åker till London i morgon bitti (torsdag) och har ett stort möte på fredag. Då hoppas jag ha mer klarhet. Vi har långtgående planer och även om det inte är helt klart ännu så ser det lovande ut, säger Björn Ulvaeus till TT.

Behöver en "skolåda"

I Stockholm har miljön byggts upp i en gammal ölhall. När det gäller London tror han sig nu ha hittat en passande lokal men vill ännu inte avslöja var någonstans.

– Vi kan bygga den grekiska miljön bara vi får en "skolåda" som är tillräckligt stor men det är inte helt klart ännu.

– Slutet av 2018, början av 2019.

Abbas stora popularitet i England gör London till en självklar del i expansionen för föreställningen. Björn Ulvaeus ser dock obegränsade möjligheter att sedan ta den vidare.

– Funkar den i London kan man säga att då funkar den överallt. Du kan vara i New York eller Tokyo. Det här går att göra i Moskva liksom Hongkong Musiken har på något underligt sätt spridit sig till alla hörn i världen och folk känner till de här låtarna. Varumärken Abba och "Mamma mia" är jättestarka.

– Men efter London skulle jag helst vilja se det i New York och Hamburg. Sedan får några andra göra det.

– Jag och Benny har så himla mycket att göra så vi skjuter det lite framför oss men vad fan, det är helt klart att någon gång kanske.

– Just nu har vi så mycket att göra att det ligger längre bort nu än vad jag trodde för ett år sedan.

En sak är dock helt klar, någon förening av Abba är dock inte aktuell även om erbjudanden har varit många genom åren.

– De ringde till oss när Michael Jackson hade bokat 02-arenan i London för ett antal föreställningar. Erbjudanden kommer dock till Thomas Johansson vid Live Nation och det är inte ens säkert att han ringer till oss över huvudtaget, säger Ulvaeus leende.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning