Ultramodernt servicehem på bostadsmässan – "Det här är ett hem och ingen anläggning"

I september kan de nya hyresgästerna flytta in i Villa Luoto. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

På fredag kör årets bostadsmässa i gång i Björneborg. Besökare kan beundra hela 34 olika hus och lägenheter i en månads tid. Temat för årets mässa är boende genom livet och för första gången finns det ett servicehem på mässan.

Villa Luoto är vårdbolaget Mehiläinens nya moderna servicehem för 54 seniorer i Björneborg. På övre våningen finns 30 hyreslägenheter på cirka 29 kvadratmeter som är planerade för personer som klarar sig utan hjälp. På nedre våningen finns 24 rum på cirka 22 kvadratmeter för personer som behöver mer hjälp.

– Rummen på nedre våningen har eget badrum och lägenheterna på övre våningen har eget kök. Alla hyresgäster kan ändå beställa tjänster såsom mat eller städning av oss, säger Mikko Hämäläinen, operativ ledare vid Mehiläinen.

Ensamhet den största utmaningen

Genom enkäter och kundrespons försöker Mehiläinen kartlägga behoven bland äldre personer. Enligt Hämäläinen är ensamhet den största utmaningen i äldrevården i Finland.

– Många blir ensamma hemma och mår dåligt av det. Hemvård kan ibland också leda till osäkerhet då personalen ofta byts. Därför har vi nu satsat stort på att äldre personer både kan fortsätta leva sina egna liv och trivas här. Det här ska vara folks hem och inte någon anläggning, säger Hämäläinen.

För att öka på trivseln i det nya servicehemmet ska varje rum inredas individuellt. För tillfället är några lägenheter och rum inredda för att få en känsla av huset, men då de riktiga hyresgästerna flyttar in i höst ska de kunna ta med sina egna möbler. På nedre våningen finns stora gemensamma utrymmen och gården med bänkar, äppelträd och bärbuskar är också planerad för umgänge.

– Här intill ska byggas ett höghus och vi hoppas förstås att folk i alla åldrar flyttar in i det nya huset. Kanske till och med närstående vill bo där. Då kan alla tillsammans dela på den här gården och de äldre behöver inte sitta här ensamma, säger Saila Partanen, affärsdirektör vid företaget Kuusikkoaho som planerar boenden för äldre.

De större lägenheterna är 28,5 kvadratmeter. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

I nedre våningen finns en stor matsal som alla hyresgästerna kan använda. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Aningen lyxigare

Servicehemmet är stort, fräscht och lyxigt. Hela huset har vinylgolv som är mjukt att gå på. De gemensamma utrymmena är inredda med moderna och bekväma möbler och det finns två terrasser, en i solen och en i skuggan.

Inomhus är belysningen automatiserad och dynamisk, vilket innebär att nyansen på ljuset ändrar beroende på tidpunkten på dygnet. På morgonen då solen stiger är ljuset aningen gulare medan mitt på dagen är det blåare.

– Det är ett behagligare ljus men det är också planerat för demenssjuka som kan ha svårt att hålla koll på tiden, säger Janne Nieminen, koncernchef vid byggföretaget Sikla.

Tjänar på att sälja extratjänster till de äldre

Det är inte gratis att bo i det nya servicehemmet. Hyran är allt mellan 500 och 1 500 euro beroende på rum och lägenhet. Utöver hyran erbjuder Mehiläinen en rad olika tjänster. Ett morgonmål kostar till exempel fem euro och man får betala 20 euro för att få sin smutstvätt ren.

– De som bor i övre våningen betalar själva hyran medan staden betalar för dem som bor i nedre våningen och behöver mer hjälp, säger Mikko Hämäläinen vid Mehiläinen.

Mehiläinen, Sikla och Kuusikkoaho har tillsammans planerat och byggt huset. Alla tre företagen betonar att man inte behöver vara lastgammal eller sjuk för att flytta in.

– Alla har olika behov. En del kan bo alldeles självständigt på övre våningen och vetskapen om att det finns hjälp och sällskap är tillräckligt, medan andra både behöver och vill få all hjälp de kan få.

Lägenheterna på övre våningen består av två rum. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Alla lägenheterna på övre våningen har eget kök. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Arrangeras i Björneborg 6 juli till 5 augusti 2018. Mässan är öppen på vardagar 10–18.

Totalt finns 34 byggnader på bostadsmässan varav 28 är små bostadshus. Man kan också se ett servicehem och ett daghem.

Bostadsmässan ordnas så gott som årligen på olika orter i Finland, sedan 1970.

Bostadsmässan har årligen över 100 000 besökare.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning